Gymnasieelev tävlar om globalt pris för skydd av Siljan

Vattholmsskären i sjön Siljan i Dalarna blir naturreservat i höst. En av dem som medverkat till detta är Eric Marcus, som genom ett prisbelönat gymnasiearbete kartlagt växt- och djurlivet på skären. Ikväll tävlar han om Junior Water Prize på Världsvattenveckan i Stockholm.

De fyra små skären intill Siljans djupaste område, som utgör Vattholmsskären, har varit Eric Marcus fiskevatten sedan barnsben. Det var därför självklart för honom att nappa på naturvårdare Staffan Müllers förslag att kartlägga skärens djur- och växtliv och att ansöka om att göra dem till naturreservat.

Staffan Müller, som är naturvårdare på Leksands kommun, samarbetar sedan tidigare med Leksands gymnasium.

– Jag hade hört Staffan prata mycket om hur viktigt det är att skydda naturen, men sen läste jag en artikel om hur vi i Sverige, i jämförelse med andra länder i Europa, är väldigt dåliga på att skydda vår natur. Det kom lite som en chock för mig eftersom jag fått för mig att vi i Sverige är ett av de bästa länderna i världen på miljö, säger Eric Marcus när DN Global utveckling träffar honom på Världsvattenveckan.

Han är på plats för att tävla om Junior Water Prize, som delas ut i kväll av prins Carl Philip. Ett 30-tal bidrag konkurrerar om prissumman på 15.000 dollar (motsvarande drygt 125.000 svenska kronor). I våras vann han det svenska juniorvattenpriset för sitt gymnasiearbete om Vattholmsskären.

Läs hela artikeln på DN Global Utveckling

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.