Om Erik Halkjaer

Erik i St Nazaire

Erik Halkjaer

Halkjaer Media AB är ett konsultbolag med inriktning på journalistik. Jag som står bakom företaget heter Erik Halkjaer och har lång och bred kunskap inom både journalistisk och kommunikation. Jag har arbetat som journalist i 25 år. I mer än 20 år som frilans med världen som arbetsfält. Mitt journalistiska fokus ligger på globala utvecklingsfrågor och mänskliga rättigheter, i synnerhet i Latinamerika och Afrika. Jag har följt utvecklingen i framför allt Centralamerika sedan 1990-talet. Jag har genom åren skrivit för en rad tidningar, som Arbetaren, Dagens NyheterGöteborgs-Posten, Sydsvenskan, Svenska Dagbladet och tidskrifterna Amnesty Press, Fokus, Omvärlden, Pax och Världshorisont. Jag har också regelbundet arbetat med Utrikespolitiska Institutet.

Jag föreläser om frilansjournalistik, global utveckling och Latinamerika och är en van seminarieledare och moderator.

Är sedan september 2021 chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen Sveriges Natur och sedan mars 2019 ordförande i Reportrar Utan Gränser Sverige. Har suttit i styrelsen sedan 2017. År 2022 prisades Sveriges Natur med både Året tidskrift i kategorin Fackpress, av branschorganisationen Sveriges Tidskrifter, och med Guld i Publishingpriset i kategorin Medlemstidning – individ.

Under 2016-2019 gjorde jag längre reportageresor för World´s Children´s Prize och deras tidning Globen.

Under 2017-2019 producerade Halkjaer Media AB, tillsammans med Serpentin Media, Svenska Afghanistankommitténs tidning Afghanistan-nytt.

År 2016-2018 var jag fast frilansmedarbetare hos Dagens Nyheter Global Utveckling.

År 2016 producerade Halkjaer Media AB, tillsammans med Narva Svenska Röda Korsets Verksamhetsberättelse och Årsredovisning.

2020-2021 var jag chefredaktör och ansvarig utgivare för OmVärlden, ett uppdrag jag även hade 2015-2016 då jag ledde arbetet med att digitalisera tidningen helt, sedan papperstidningen lades ner 2014. Bland annat startade vi en prisvinnande sajt för berättande utrikesjournalistik, OmVärlden berättar. Sajten vann 2015 guld i Svenska Designpriset i klassen redaktionellt – digitalt, fick 2016 hederspris när tidningen Internetworld utsåg Sveriges 100 bästa sajter och vann samma år Publishingpriset som bästa webbtidning. Vi startade också Sveriges första och numer främsta podd om utvecklingsfrågor, Utvecklingssamtalet.

Jag har tidigare vikarierat som pressekreterare på Svenska Röda Korset, varit redaktör för Svenska Röda Korsets tidning Henry, och även som webbredaktör för www.redcross.se, vikarierat som chefredaktör på tidskriften Latinamerika, som pressekreterare och webbredaktör på Afrikagrupperna, vikarierat på Svenska Afghanistankommittén som redaktör för tidskriften Afghanistan-nytt och hemsidan www.sak.se, varit redaktör för nyhetssajten www.latinamerika.nu, jobbat på Göteborgs-Postens utrikesredaktion, varit korrespondent för tidskriften Latinamerika i El Salvador och varit reporter på Tidningsmakarna AB. Jag har även arbetat som biståndsarbetare för Latinamerikagrupperna (tidigare UBV) i El Salvador.