Unga ställer krav på säkerhetsrådet i FN

Allt fler unga känner sig förbisedda, orättvist behandlade och felaktigt stämplade som säkerhetshot. Det framgår av en ny rapport som lades fram för FN:s säkerhetsråd igår. I rapporten rekommenderas världens länder, internationella organisationer och banker att satsa 15 miljarder kronor på världens ungdomar de kommande sju åren.

– För att bygga fred måste vi komma bort från föreställningen att unga människor per definition tar till våld om de saknar arbete. Ungdomarna är en del av lösningen och kan aktivt motarbeta våldsam extremism i fält, säger Noëlla Richard, chef för FN:s utvecklingsorgan UNDP:s ungdomsprogram.

Igår tog FN:s säkerhetsråd emot en särskild rapport om ungas situation i världen: ”The missing peace: independent progress study on youth, peace and security”.

I rapporten trycks särskilt på att ”regeringar och internationella aktörer uppmanas att kraftfullt ändra sitt agerande och erkänna att unga människor går miste om fred”.

Författarna konstaterar att ”många unga människor är frustrerade över sina regeringars och internationella aktörers tendens att behandla unga som ett problem som måste lösas, istället för att se dem som samarbetspartners för fred. Unga människor över hela världen uttrycker att de har förlorat hopp och tilltro till sina regeringar, det internationella samfundet och statsapparater som de känner sig uteslutna ifrån, vilket bidrar till en stark och utdragen känsla av orättvisa.”

Bakom rapporten står sydafrikanen Graeme Simpson, som i september 2016 fick i uppdrag att följa upp genomförandet av FN:s säkerhetsråds resolution 2250 om unga, fred och säkerhet. Uppdragsgivare var FN:s dåvarande generalsekreterare Ban Ki-moon. Drygt 4.000 unga människor i 153 länder har intervjuats. Dessutom har särskilda landrapporter och opinionsundersökningar genomförts bland unga i 27 länder.

DN Global Utveckling har träffat chefen för FN-organet UNDP:s ungdomsprogram, Noëlla Richard, som bidragit till rapporten.

– Mer än halva jordens befolkning är under 30 år gammal. Så de bör enbart av rent demografiska skäl inkluderas mer i politiska lösningar, men det handlar också om rättigheter och demokrati. Det är inte så att vi ska göra de unga en tjänst genom att bjuda in dem till bordet. De har helt enkelt rätt att sitta med, säger Noëlla Richard.

Både Noëlla Richard och FN-rapporten beskriver hur unga i hela världen är trötta på att ses som hot eller offer. Enligt rapporten blir det allt vanligare att regeringar och medier världen över framställer unga män som farliga våldsverkare eller som hinder för fred. Unga flickor får symbolisera offer för våld eller så osynliggörs de helt.

En viktig orsak till utvecklingen är enligt rapportförfattarna många länders krafttag mot terrorism, som de menar kan leda till begränsningar av demokrati och mänskliga rättigheter. Rapporten beskriver hur unga människor som kräver sina rättigheter stämplas som extremister eller terrorister.

FN-rapporten talar om en ”lagstiftningspanik” där unga människor hamnar i kläm när regeringar säger sig vilja ta krafttag mot uttryck för våldsam extremism. De enda lösningar som sedan erbjuds för att ungdomar inte ska ta till våld är arbete och skola.

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter Global Utveckling

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.