Världsledande investerare kräver mer hållbarhet

Blackrocks huvudkontor

Chefen för världens största kapitalförvaltare, amerikanska Blackrock, tycker att näringslivet måste fokusera mer på hållbarhet. Samtidigt går bara några få procent av Blackrocks kapital till hållbara placeringar i dagsläget. Nu drar de tillsammans med Första AP-fonden igång en ny fond med inriktning på mer hållbara investeringar i tillväxtmarknader. Vilken typ av bolag den nya Blackrock-fonden ska investera i får vi dock inte veta.

”För att blomstra kan inte alla företag bara leverera goda finansiella resultat. De behöver också visa hur de kan bidra positivt till samhället. Företagen måste gynna alla inblandade, inklusive aktieägare, anställda, konsumenter och de samhällen där de är verksamma.”

Orden kommer inte från FN:s generalsekreterare eller chefen för någon välgörenhetsorganisation – utan är hämtade ur ett brev från en av världens mäktigaste investerare: Larry Fink, vd för den amerikanska fondförvaltaren Blackrock, med ett samlat kapital på 6.300 miljarder dollar.

I brevet, som är riktat till företagsledare världen över, uppmanar Larry Fink näringslivet att satsa mer på hållbara investeringar. Han gör klart att det finns stora vinster för investerare i att satsa på hållbarhet över tid, men att företagen måste höja blicken från kvartalsrapporter och styrelsemöten för att engagera sig i framtidens utmaningar.

För att ytterligare markera tyngden i sina ord betonar han också att Blackrock framöver kan komma att sälja aktier i företag som de inte upplever som tillräckligt seriösa i sitt hållbarhetsarbete. Enligt Larry Fink handlar verkligt engagemang i frågorna om en ständigt pågående diskussion kring hur företagen på lång sikt ska bidra till en mer hållbar värld.

Han pekar också på att människor i allt större utsträckning vänder sig till privata företag i hopp om att finna lösningar på samhällsutmaningar som världens regeringar misslyckas med att lösa. Det kan handla om att säkra arbetstillfällen, skapa pensioner som går att leva på och att ge människor utbildning.

Även om Larry Fink inte uttryckligen nämner FN:s 17 hållbara utvecklingsmål i Agenda 2030 sammanfaller hans ord med vad FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sa i september förra året: ska vi lyckas med Agenda 2030 måste privat kapital i alla länder placeras i företag som satsar på långsiktiga och hållbara lösningar på världens utmaningar.

Motsatsen är investeringar som bidrar till fattigdom, hunger och dåliga hälsa genom miljöförstöring, klimatförändringar, övergrepp på det mänskliga rättigheterna och ekonomisk och social ojämlikhet.

– De globala utvecklingsmålen är ett gemensamt ramverk som gör att alla investerare kan se hur de på lång sikt kan inta en mer proaktiv position för att bidra till att målen uppnås. Vi har bland annat tagit fram ett index som baseras på börsutvecklingen för de företag inom olika sektorer som är bäst i världen på att arbeta med att uppnå utvecklingsmålen, säger John McKinley, chef för Blackrocks avdelning för hållbara investeringar, till DN Global Utveckling.

Blackrock arbetar sedan tidigare med ekonomisk och social hållbarhet i sina investeringar, utöver öppenhet inom bolagsstyrning och placeringar. I sina hållbara investeringar tar John McKinley och hans medarbetare också särskild hänsyn till hur jämställda bolagen är, hur de tar hand om sin personal och hur stor klimatpåverkan de har.

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter Global Utveckling

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.