Barnsoldaten Ingrid, 15, fritogs från gerillan i Colombia

Imorgon torsdag inleder Colombias regering – efter 52 år av krig – fredssamtal med landets andra stora gerillagrupp, ELN. Samtidigt pågår intensiva förhandlingar med vänstergerillan Farc för att rädda det fredsavtal som nyligen underkändes i en folkomröstning. En stor del av de två gruppernas soldater är tvångsrekryterade minderåriga. DN Global Utveckling har träffat 15-åriga Ingrid som kidnappades av gerillan.

Varningen spreds snabbt genom lägret. Stridsflyg var på ingång. Lampor och datorer släcktes och lägereldar stampades ut.

– Jag minns att jag stod upp, sen vet jag bara att jag låg ner på marken. Det låg ett bord över mig. Jag kröp, sparkade av mig stövlarna och lyckades hitta en grop i marken där jag gömde mig. Senare har jag fått höra att de släppte tre bomber. Runt omkring mig pågick skottlossning. Jag låg stilla tills gryningen kom. Det gjorde ont när jag andades och blödde i sår överallt, säger Ingrid, 15 år och tidigare medlem av ELN-gerillan, när DN Global Utveckling träffar henne i Colombia.

När solen började gå upp och skottlossningen slutat försökte Ingrid krypa ut ur gropen. Hon stoppades snart av soldater ur den colombianska armén. Stora delar av det kompani på 200 ELN-medlemmar som Ingrid ingått i hade lyckats fly. Tre dödades.

Soldaterna pekade på henne med sina vapen. När hon försökte resa sig vek sig benen under henne. Soldaterna hjälpte henne upp, gav henne vatten och kallade på sjukvårdare som förband henne. Snart låg hon i en helikopter på väg över djungeln till ett militärsjukhus.

– Jag tänkte på min mamma, att hon inte visste var jag var. Jag grät och oroade mig för min familj, säger Ingrid.

Läs hela reportaget på Dagens Nyheter Global Utveckling

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.