Växjö leder kampen för grönare städer

I dagarna möts lokalpolitiker från 140 länder i Colombias huvudstad Bogota för att diskutera hur kommuner och regioner kan fungera som katalysatorer för global hållbar utveckling.

En av de städer som ligger långt fram i genomförandet av FN:s globala utvecklingsmål är småländska Växjö. DN Global utveckling har mött bland andra kommunens hållbarhetschef Julia Ahlrot, som vill se ett ökat tryck från regeringen.

Det har inte varit något bra år för solrosor i Växjö. De i vanliga fall så höga och sprakande gula blommorna slokar ner mot Växjö centrum och domkyrka. Det har varit för torrt, konstaterar Sara Hyltén-Cavallius från Linnéuniversitet.

Tillsammans med Sarah Nilsson, från företaget Energikontor Sydost, har Sara Hyltén-Cavallius och Växjö kommuns hållbarhetschef Julia Ahlrot mött upp för att tala om hur Växjö tagit sig an FN:s 17 globala utvecklingsmål. Ganska snart står det klart att få andra kommuner i Sverige kommit längre än stifts- och universitetsstaden i innersta Småland.

Med projektet Småland Living Lab vill initiativtagarna Sara Hyltén-Cavallius och hennes kollega Mathilda Tham, vid Institutionen för Design på Linnéuniversitet, skapa en plattform för samarbeten för en mer hållbar framtid i Småland. Med sig har de andra forskare, Växjö kommun, Energikontor Sydost och nätverket Klimatmat.

– Det är inte på låtsas att världen håller på att gå åt helvete, utan det händer verkligen på riktigt. Inom designforskning befinner vi oss därför i ett paradigmskifte där vi istället för att titta på vilka produkter som ska tillverkas och hur de ska gestaltas funderar på vad som händer om vi fortsätter designa produkter och samhällen på det sätt vi gör idag, säger Sara Hyltén-Cavallius.

Läs hela reportaget på Dagens Nyheter Global Utveckling 

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.