Hon hoppas fredspriset ska minska fattigdomen i Colombia

När den norska Nobelkommittén gav Nobels fredspris till Colombias president Juan Manuel Santos var det lika mycket ett pris för hans ansträngningar att minska fattigdom och ekonomiska klyftor. Det är en tydlig signal till presidenten att få fred så att vi kan skapa utveckling för alla, menar den prisbelönta colombianska journalisten Mábel Lara, som av den svenska regeringen nyligen utsågs till ambassadör för FN:s 17 globala utvecklingsmål.

Mábel Lara är en av Colombias mest kända journalister, prisbelönad och med hundratusentals följare på sociala medier. Uppvuxen i ett fattigt hem vid den colombianska stillahavskusten, med en stor svart befolkning, utgör hon också ett undantag i en företrädesvis vit yrkeskår av colombianska tv-journalister.

– Det är svårt att vara kvinna i det här landet, att vara fattig ännu svårare och likaså svart. Jag har varit trefaldigt diskriminerad, men har lyckats ta mig ur den onda cirkeln och svåra situation som många andra kvinnor och barn fortfarande befinner sig i. De behöver vårt stöd.

Med milsvid utsikt över Colombias tredje största stad, Cali, sitter Mábel Lara på 39:e våningen i stadens högsta byggnad. Härifrån jobbar hon inte bara som nyhetsankare för TV-kanalen Caracol utan även som programledare på Blu Radio i samma byggnad.

Vid sidan av journalistjobbet driver hon en egen stiftelse för att hjälpa fattiga barn i den region av landet som hon själv växte upp i, Cauca. Regionen är den näst fattigaste i landet. Fler än hälften av invånarna lever i fattigdom. Motsvarande andel i huvudstaden Bogota är en av tio. På nationell nivå är den en av fyra.

I oktober var Mábel Lara i Stockholm. Hon var, som en av 20 personer från olika delar av världen, inbjuden av Sveriges regering för att fungera som ambassadörer för FN:s utvecklingsmål i sina hemländer. För Mábel Lara kom inbjudan som en överraskning.

Läs hela reportaget på Dagens Nyheter Global Utveckling

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.