60-tal kvinnor mördade i Honduras hittills i år

Under årets första två månader mördades 60 kvinnor i Honduras, enligt kvinnorättsorgansationen CEM-H. De senaste sju åren rör det sig om fler än 3.500 mord på kvinnor i landet. Men bara i fem procent av fallen döms någon, enligt CEM-H.

Ett av fallen, som fortfarande är olöst, är mordet på Berta Cáceres som kämpade för miljö, jämställdhet och ursprungsbefolkningens rättigheter.

Honduras är efter Haiti det minst jämställda landet i Amerika, enligt FN-organet UNDP:s jämställdhetsindex. Jämställdheten har knappt förbättrats sedan millennieskiftet.

En av dem som kämpade för kvinnors rättigheter i Honduras var ursprungsfolksledaren och miljöaktivisten Berta Cáceres, som blivit en förebild för kvinnokampen i landet.

Lilian López träffade Berta Cáceres första gången vid floden Chinaclas strand. Det var under protesterna mot ett vattenkraftbygge i västra Honduras 2010.

– Jag fastnade för vad Berta sa. Hon stod upp för våra rättigheter, trots hot och svåra påfrestningar, men hon hade liksom jag barn och en familj. Hon fick mig att öppna mina ögon. Jag var redan engagerad i kvinnors rättigheter, men det var först genom Berta som jag förstod vad det verkligen handlade om, säger Lilian López, koordinatör för jämställdhetsfrågor i den honduranska ursprungsfolksorganisationen Copinh.

Utanför den gård som Copinh förfogar över i utkanten av La Esperanza i nordvästra Honduras har ett altare byggts till minne av Berta Cáceres. Foton av henne står intill blombuketter och levande ljus.

Det var här i La Esperanza som två beväpnade män en natt i början av mars förra året gick in i Berta Cáceres hus och sköt henne och hennes gäst från Mexiko, Gustavo Castro. Hon dog. Gustavo Castro överlevde.

Ett år senare samlas aktivister från hela världen på Copinhs gård för att hylla Berta Cáceres och hennes kamp för inte bara ursprungsfolkens rättigheter och försvar av miljön och naturresurserna, utan också för hennes kamp för kvinnors rättigheter.

Läs hela reportaget på Dagens Nyheter Global Utveckling

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.