Folkets nej till gruvor stoppar inte Lundin Gold i Ecuador

I en folkomröstning har ecuadorianerna röstat för att stoppa gruvdrift. Valresultatet innebär att Ecuador ska förbjuda brytning av metaller i anslutning till städer, i naturskyddsområden och i områden som traditionellt tillhör landets ursprungsfolk. Lokala miljöorganisationer menar att det drabbar det svensk-kanadensiska gruvbolaget Lundin Gold, som nyligen invigde arbetstunnlarna i sin gruva Fruta del Norte, i de naturrika delarna av Anderna i landets södra delar. Men Lundin Golds vd Ron Hochstein gör en annan tolkning av utslaget i folkomröstningen.

När de ecuadorianska väljarna i söndags gick till folkomröstningens blev det inte bara en förlust för den tidigare presidenten Rafael Correa, som hoppats på en möjlighet att återfå makten.

Landets miljö- och ursprungsfolksrörelser kunde samtidigt glädjas åt att valresultatet innebär att nationalparken Yasuní, som ligger i Eucadors Amazonas, utvidgas och att oljebolagen får mindre utrymme för att utvinna olja i parken.

Segern innebär också att Ecuador kommer att förbjuda gruvbrytning av metaller i landets alla naturskyddsområden, i urbana miljöer och även i områden som av staten anses vara av särskilt intresse för landets ursprungsfolk.

Med ursprungsfolkens intresse menas att marken historiskt kan ha tillhört ett ursprungsfolk eller att naturen i området är viktig, inte bara för miljön utan också för ursprungsfolkens traditionella sätt att leva.

Redan förra året införde Ecuadors president Lenín Moreno ett stopp för nya tillstånd till gruvbrytning i hela landet. Detta efter att bland annat landets miljö- och ursprungsfolksrörelser kraftigt kritiserat gruvbolagen för att deras verksamhet hotar miljön och bidrar till övergrepp på de mänskliga rättigheterna.

Den Internationella federationen för mänskliga rättigheter (FIDH), med säte i Paris, publicerade i december förra året en rapport om gruvbolagens hot mot miljö och mänskliga rättigheter i Ecuadors södra delar av bergskedjan Anderna. I rapporten rekommenderar FIDH, tillsammans med två ecuadorianska miljöorganisationer och en människorättsorganisation, att Ecuadors regering helt stoppar all gruvdrift i området, Cordillera de Cóndor:

”… för att få stopp på övergreppen på de mänskliga rättigheter och böndernas och ursprungsfolkens rättigheter, såväl som på de skador på miljön som gruvdriften i Codrillera de Cóndor innebär.”

I Cordillera de Cóndor möter Amazonas regnskogar Anderna. Få andra platser på jorden anses kunna mäta sig med den biologiska mångfald som finns i området.

En av organisationerna bakom FIDH-rapporten, ecuadorianska Acción Ecológica, hävdar att resultatet av folkomröstningen innebär att även pågående gruvdrift i Cordillera de Cóndor kan stoppas – en tolkning som det svensk-kanadensiska gruvbolaget Lundin Gold dock inte delar.

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter Global Utveckling

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.