Ministern vill se tuffare politik för att stoppa våld mot barn

Senast år 2030 ska alla former av våld och övergrepp på barn ha stoppats. Det har världens länder lovat varandra och FN, men utmaningen är enorm. Tre av fyra barn i världen utsätts för våld och 18 miljoner flickor mellan 15 och 19 år för sexuella övergrepp, enligt FN. I dagarna är Sverige värd för en internationell konferens om frågorna.

– Vi ordnar konferensen för att sätta press på världens länder att uppnå det här målet, säger barn- och jämställdhetsminister Åsa Regnér till DN Global Utveckling, inför öppnandet av tvådagarskonferens på onsdagen.

Ett 70-tal länder skickar representanter till konferensen ”End violence solutions summit”, varav ministrar från 35 länder. Från svenskt håll deltar förutom Åsa Regnér även statsministern, drottningen och kronprinsessan. Även FN:s vice generalsekreterare Amina Mohammed och cheferna för FN:s barnfond Unicef och Världshälsoorganisationen WHO deltar.

– Det finns i FN:s utvecklingsagenda Agenda 2030, som alla världens länder antagit, ett specifikt mål mot våld mot barn och att det våldet ska upphöra. Vi ordnar konferensen för att sätta press på världens länder att uppnå det här målet. Fokus ligger på att finna lösningar, på att visa vad som faktiskt fungerar, säger Åsa Regnér.

Av världens alla länder är Sverige bäst rustat för att uppnå FN:s 17 globala utvecklingsmål, eller Agenda 2030, som de också kallas. Det har bland andra organisationerna Bertlmanns-Stiftung och Sustainable Development Solutions Network (SDSN) slagit fast i en rapport.

Men de konstaterar också att Sverige har en del att jobba med, bland annat kring mål 16 om fred och säkerhet där Sverige anses prestera sämre. Inom mål 16 finns delmål 16.2, om att stoppa övergrepp, utnyttjande, människohandel och alla former av våld eller tortyr mot barn.

Det saknas idag nödvändiga underlag för att mäta hur väl Sverige lever upp till delmål 16.2, enligt en rapport från Statistiska centralbyrån (SCB) om Sverige och genomförandet av de 17 FN-målen i Agenda 2030.

I början av veckan publicerade Svenska Unicef däremot en rapport som visar att fyra av tio barn i Sverige upplevt fysisk eller psykisk misshandel, försummelse eller övergrepp av någon vuxen.

Idag går misshandel av barn under samma rubricering som misshandel av vuxna. Svenska Unicef vill att misshandel av barn ska klassas som ett särskilt brott. Organisationen vill även att psykiskt våld ska vara straffbart.

– Som statsministern tidigare har aviserat kommer regeringen tillsätta en utredning som bland annat ska se över om det ska bli straffbart att utsätta barn för situationer där de bevittnar våld eller andra övergrepp i hemmet. Vi har också fått förslag på hur vi kan stärka rättigheterna för barn som lever i skyddat boende med sina mammor, och hur man kan anpassa och ge kunskap till kvinnojourer om det här så att man säkerställer att även barnens upplevelser fångas upp, säger Åsa Regnér.

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter Global Utveckling

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.