Teodora sitter i fängelse för mord på sitt eget barn

Teodora del Carmen Vasquez

Igår avslog en domstol i El Salvador en överklagan från Teodora del Carmen Vásquez, 32 år. Hon dömdes för nio år sedan till 30 års fängelse för mord på sitt nyfödda barn, men hävdar att barnet var dött vid födseln. Den enda som kan vittna är död och allt hänger på en rättsmedicinsk undersökning, som Teodoras advokat hävdar är högst osäker och möjligen även påhittad.

Teodora del Carmen Vásquez överklagan får nu fortsätta att avtjäna sitt 30-åriga fängelsestraff för mord på barn. I ett land med en av världens tuffaste abortlagstiftningar.

När jag i maj i år träffad Teodoras försvarsadvokat Victor Hugo Mata, i San Salvador, var han optimistisk, men förklarade också att den rättsmedicinska bevisningen i fallet väger tungt.

Enligt den rättsmedicinska undersökningen ska barnet ha dränkts, troligen i vattentanken på en toalett där födseln ska ha ägt rum. Samtidigt säger annan teknisk bevisning att vattentanken var tom.

Det finns inte heller något bevis för att barnet levde vid födseln. Victor Hugo Mata har tidigare prövat fyra liknande fall och fått kvinnor som dömts för mord på sina nyfödda barn friade, bland annat Maria Teresa Rivera som numer bor i Sverige.

När överklagan igår avslogs var det återigen den rättsmedicinska prövningen som avgjorde.

Den 11 juli 2007 utsattes Teodora del Carmen Vásquez och hennes mamma för ett knivöverfall i sin hemstad Tacuba, i Ahuachapán, El Salvador. Hon var då 22 år gammal, barn till en treårig son och gravid i nionde månaden.

Hon har senare beskrivit överfallet som traumatiserande och att fostret i barnet slutade röra sig. Två dagar senare ramlade hon vid sjutiden på kvällen, slog sig allvarligt och framkallade en ofrivillig förlossning.

Förlossningen ska ha skett på toaletten på den skola där hon och hennes mamma lagade mat. Vid tillfället var hennes mamma med henne. Enligt Teodora var barnet dött vid födseln. Med barnet kom både moderkaka och navelsträng ut. Hennes mamma ringde larmcentralen.

På sjukhuset greps hon av polis anklagad för mord på sitt eget barn. Ett halvår senare dömdes hon till 30 års fängelse i Ilopango, utanför huvudstaden San Salvador. Där fick hon bland annat sitta med Maria Rivera och flera andra av de unga salvadoranska kvinnor som utsatts för liknande rättsövergrepp.

”Det finns bland salvadoranska åklagare och rättsmedicinare ett otroligt kvinnohat, oklart varför, kanske av religiösa skäl. De funderar inte på konsekvenserna av sina handlingar och de gör vårt arbete väldigt svårt”, sa Victor Hugo Mata till mig.

Sjukvårdspersonal i El Salvador får inte genomföra eller bidra till aborter. De kan också dömas till hårda fängelsestraff. Det finns därför en utbredd rädsla bland salvadoransk sjukvårdspersonal att behöva ställas till svars, enligt salvadoranska kvinnorättsorganisationer.

För att undvika att ställas till svars för ett eventuellt brott ringer sjukvårdspersonalen polisen. Polisen sätter handklovar på kvinnorna där de ligger i sjukhussängarna kort efter att de förlorat sina barn. Idag sitter närmare 25 kvinnor i fängelse i El Salvador dömda för att ha dödat sina nyfödda barn.

”Alla fall är lika. Det handlar om fattiga kvinnor med låg utbildning på landsbygden. De har oftast fått ett barn tidigare och söker av olika skäl inte mödravård. På grund av arbetet eller för att de helt enkelt inte har råd eller vet att de behöver det. De är ofta undernärda och saknar tillräckligt med järn. Förlossningen är oftast ofrivillig och barnet dött vid födseln”, förklarade Victor Hugo Mata.

Teodora får nu sitta av ytterligare 21 år i fängelse. Hennes son är nu 12 år gammal. Hennes mamma, det enda vittnet till vad som hände den där kvällen i juli för tio år sedan, har gått bort.

Läs också: ”Det finns ett utbrett kvinnohat”

Uppdatering 15 februari 2018: Teodora del Carmen Vásquez släpptes idag från fängelset sedan en domstol benådat henne efter tio år och åtta månader i fängelse.

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.