Hon fängslades för mord efter missfall – fick asyl i Sverige

Dömd till 40 års fängelse för abort och mord efter ett missfall bestämde sig María Teresa Rivera i El Salvador för att hon inte kunde vara tyst. Bakom galler tog hon till orda mot att kvinnor fängslas för missfall eller för att de gör abort.

Väl frikänd tvingades hon fly till Sverige och fick asyl i ett unik beslut från Migrationsverket.

Samtidigt tycks hennes kamp ge resultat i hemlandet. En reform av abortlagstiftningen står för dörren. På onsdagen talade hon på ett seminarium i Almedalen.

– Jag satt fyra och ett halvt år i kvinnofängelset i Ilopango, utanför San Salvador. Från början var vi 17, nu tror jag de är 25. De har det inte lätt. Vi diskriminerades även i fängelset, blev kallade för barnamördare och barnätare. De andra tjejerna hotade att döda oss såsom vi dödat våra barn. Vi dömdes till 30, 35, 40 års fängelse – ett helt liv utan våra familjer – för något som inte borde vara straffbart, säger María Teresa Rivera.

34 år gammal sitter María Teresa Rivera i en lägenhet i det lilla samhället Horndal i Avesta kommun i Dalarna. För ett år sedan satt hon i ett av El Salvadors tuffaste fängelser, dömd för mord på barn.

Det var den 20 maj i fjol som María Teresa Rivera fick lämna fängelset, frikänd efter att El Salvadors ombudsman för mänskliga rättigheter lyckats ogiltigförklara domen mot henne. Genom att låta analysera den tekniska bevisningen som åklagaren använt kunde ombudsmannen bevisa att María Teresa Rivera inte genomfört en abort.

Själv har María Teresa Rivera hela tiden hävdat att hon fick missfall. Ett par dagar innan hennes svärmor hittade henne avsvimmad på toaletten i en pöl med blod hade hon varit på sjukhus för smärtor i underlivet och kraftiga blödningar. Läkarna sa att det var en infektion. När hon återvände med ambulans efter att ha svimmat ringde personalen polisen och anklagade henne för abort.

Under rättegången vittnade bland annat María Teresa Riveras dåvarande chef, på den textilfabrik där hon arbetade, om att hon sagt att hon var gravid redan i januari 2011. Då missfallet skedde i november samma år skulle hon ha varit gravid i minst elfte månaden, vilket är omöjligt.

Domaren lyssnade inte på försvaret utan menade att eftersom graviditeten varit så långt framskriden måste det röra sig om mord. Därför dömdes María Teresa Rivera till 40 års fängelse. Straffet för abort är två till åtta års fängelse, men salvadoranska domare väljer ofta att döma för mord istället för abort, varför straffet blir 30-40 år.

– Jag fick lida för något som jag aldrig gjort. I El Salvadors fängelser ser du bara fattiga kvinnor. Där finns inga kvinnor med pengar eller döttrar till politiker. Om de vill genomföra en abort eller har graviditetsproblem åker de utomlands och får hjälp eller gör abort, medan vi fattiga kvinnor sätts i fängelse, ofta bara för att vi fått missfall, säger María Teresa Rivera.

Läs hela reportaget på Dagens Nyheter Global utveckling

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.