”De män vi möter är som tidsinställda bomber”

När män får börja prata om sina känslor brister fördämningarna. ”Varför kom ni inte tidigare?” säger de. Det berättar Monica Zalaquett, som sedan 20 år arbetar med en framgångsrik metod som förebygger våld i Centralamerika och nyligen besökte Sverige.

El Salvador, Honduras och Guatemala tillhör sedan flera år några av världens absolut mest våldsamma länder. Ofta pekas ungdomsgäng och organiserad brottslighet ut som orsaker till utvecklingen, men våldet ökar även i grannlandet Nicaragua, som är regionens minst våldsamma land och inte alls plågas i samma utsträckning av ungdomsgängen.

När Monica Zalaquett, chef för den nicaraguanska organisationen Centrum för att förebygga våld (CEPREV), nyligen besökte Sverige lyfte hon strukturella orsaker till våldet. Hon pekade på ökade inkomstklyftor, ungdomsarbetslöshet och dålig tillgång till skola och hälsovård som starka anledningar, men framför allt triggas våldet av auktoritära familjestrukturer som genomsyras av en kraftig machismokultur. Idag arbetar hon med ungdomsgängen i de mest våldsamma länderna i världen, men räds mest korrupta poliser och narkotikakartellerna.

Läs hela artikeln på OmVärlden

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.