”Era påtryckningar är ett slag i luften”

Era påtryckningar är endast ett slag i luften svarar Kambodjas premiärminister Hun Sen efter den tunga kritik som riktats mot landet. Både USA och EU har hotat med sanktioner eftersom de oroas över den demokratiska utvecklingen.

I veckan höll USA:s och EU:s FN-delegationer ett seminarium i New York om nedmonteringen av demokratin i Kambodja.

Detta upprörde den kambodjanska FN-delegationen som i ett brev förklarade att seminariet var arrogant och respektlöst.

Seminariet är ”… en allvarlig inblandning i det kambodjanska kungadömets inre angelägenheter” skrev den kambodjanska FN-delegationen till FN:s medlemsstater.

En av paneldeltagarna i seminariet var Kem Monovithya från oppositionspartiet CNRP, som i november upplöstes av Kambodjas högsta domstol.

Kem Monovithya är dotter till den tidigare partiledaren för CNRP, Kem Sokha, som greps för landsförräderi i september i år. Som bevis för hans förräderi har åklagaren hänvisat till en film från 2013 där Kem Sokha talar om hur han ska ta lärdom av gräsrotsrörelser i andra länder som genom protester lyckats avsätta makthavare.

Högsta domstolens beslut att upplösa CNRP byggde på anklagelser om att partiet sades vilja störta Hun Sen, som suttit vid makten i mer än 30 år.

CNRP gick vid sommarens lokalval starkt framåt. Genom att fängsla Kem Sokha och upplösa partiet har Hun Sen undanröjt det största hotet mot en valseger i juli nästa år.

Människorättsorganisationer och internationella organisationer – som bland annat svenska LO, IF Metall och biståndsorganisationerna Union to Union, Forum Syd och Diakonia – har länge varnat för att Kambodjas regering begränsar yttrande- och organisationsfrihet.

De senaste åren har oppositionspartier och fackföreningar förbjudits, aktiva medlemmar fängslas och regeringskritiska medier tvingats stänga.

Sverige har tillsvidare beslutat att frysa allt bistånd till Kambodja, förutom stöd till utbildning och forskning. De senaste fyra åren har Sverige gett närmare en miljard kronor i bistånd till landet.

Kambodja är också ett av länderna som undertecknat Global deal, statsminister Stefan Löfvens prestigeprojekt, som handlar om att dra igång en social dialog mellan stater, fack och företag.

USA och EU har stoppat allt finansiellt stöd till det kommande valet nästa år. EU har också hotat med att stoppa de skattelättnader som Kambodja åtnjuter på sin handel med EU:s medlemsstater.

I förra veckan fastslog EU-parlamentet i en resolution att Kambodjas kommande val inte kan anses legitima om det största oppositionspartiet inte får delta. Likaså uppmanade parlamentet EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström att tillfälligt införa tullar på Kambodjas import av europeiska varor.

Kambodjas premiärminister Hun Sen har inte visat några tecken på att lyssna på det internationella samfundet. I ett tal i huvudstaden Phnom Penh förra veckan uppmanade han till och med USA och EU att införa fler sanktioner.

– Jag uppmanar EU och USA att frysa alla kambodjanska ledares tillgångar utomlands, sa han enligt nyhetsbyrån Reuters, men la sedan till att Kambodja ändå inte har några pengar i EU eller USA.

Relationerna mellan Kambodja och flera Västländer blir allt kyligare. Men Hun Sens regeringen har dock andra allierade, till exempel Kina. Enligt Reuters kan ingen annan biståndsgivare mäta sig med Kina i Kambodja. Förra året uppgick det kinesiska biståndet till mer än två miljarder kronor, vilket är fyra gånger mer än USA:s bistånd och närmare tio gånger mer än det svenska.

Kambodjas handelsminister Pan Sorasak lär ändå ha varnat Hun Sen för att eventuella tullavgifter på EU-importen skulle kunna komma att kosta landet motsvarande 5,7 miljarder svenska kronor årligen, enligt amerikanska Voice of America.

Publicerades på Arbetet Global 21 december 2017

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.