Världens dödligaste poliskår

Polis i El Salvador

De kan vara en av världens farligaste poliser. Nyligen avslöjades ett nätverk inom den salvadoranska polisen som organiserade utomrättsliga avrättning. OmVärlden har patrullerat gatorna med polisen – som från början tränades i fredlig samverkan av Sverige.

Det var tidig morgon den 12 april 2016. Tillsammans med sina kollegor tog polisen Francisco Salvador Martínez Guinea, 38 år, emot ett larm. Ett ungdomsgäng hade attackerat två av deras civilklädda kollegor. De behövde understöd.

Med påslagna sirener och blåljus körde Francisco Salvador Martínez Guinea och hans tre kollegor snabbt iväg på den panamerikanska motorvägen med sin blåvita pickup. De gjorde de sju-åtta kilometer som skiljer Cojutepeque och Santa Cruz Michapa åt på ett par minuter.

Deras civilklädda kollegor hade under en längre tid spanat på ett ungdomsgäng i det lilla samhället Santa Cruz Michapa, strax öster om El Salvadors huvudstad San Salvador. Under natten mellan den 11 och 12 april hade något gått fel. Ungdomsgänget förstod att de var bevakade av två poliser. Bråk uppstod och en av poliserna skottskadades svårt.

När Francisco Salvador Martínez Guinea klev ur polisbilen var han beväpnad med en automatpistol. Det var även två av hans kollegor. En fjärde polis osäkrade ett hagelgevär. De hamnade snart under beskjutning. Gängmedlemmarna tog skydd i ett hus. Någon i huset hade ett automatgevär.

Poliserna omringade huset och gjorde en inbrytning. Francisco Salvador Martínez Guinea grep och avväpnade en av gängmedlemmarna, men när han backade med den gripne ut ur huset klev en av de andra gängmedlemmarna fram med en AK-47, ett automatgevär, och mejade ner såväl sin kamrat som Francisco Salvador Martínez Guinea.

När eldstriden var över var alla fyra gängmedlemmarna döda. Förutom den redan skadade civilklädda polisen hade ytterligare en polis skadats. Francisco Salvador Martínez Guinea hade träffats av sex kulor i huvudet, bålen och i ett ben. Han var död när han föll till marken.

Vid lunchtid samma dag nåddes Miguel Antonio Martínez Guinea, 46 år, av nyheten att hans lillebror dödats i tjänsten.

– Den första tanke som slog mig när jag hörde att Francisco dödats var att sluta. Det här jobbet medför alltför stora risker. Vår andra bror, som också var polis sa upp sig, men jag valde till slut att stanna. Jag tänkte att om jag slutar nu skulle allt det min bror arbetat för vara förgäves, säger Miguel.
Miguel Antonio Martínez Guinea leder som sergeant två polispatruller i stadsdelen Lourdes i Colón, sydväst om San Salvador. Själv gick han ut polisskolan 1994. Hans lillebror 1996. De hade båda svenska poliser som lärare.

Läs hela reportaget om hur ett delvist svenskfinansierat fredsprojekt blev världens dödligaste poliskår på den prisbelönta sajten OmVärlden berättar

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.