Sju ledare i OmVärlden

Under mitt år som chefredaktör för tidningen OmVärlden skrev jag sju ledare, om allt från avräkningar från biståndet till flyktingmottagande och Västsahara till våld mot journalister och Sveriges insatser mot straffrihet i Guatemala.  Att syrier ses som finare flyktingar än andra och att biståndet bidragit till flyktingkrisen tog skruv, men den sista den nådde ända till FN:s generalsekreterare. 

I min sista ledare som chefredaktör för OmVärlden lyfte jag kritiken mot FN för hanteringen av de fredsbevarande soldaternas övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken, men också av Anders Kompass, som slog larm om övergreppen. Kritiken och min förhoppning om att FN:s nästa generalsekreterare är mer av än diplomat i mänsklighetens tjänst, snarare än en politiker, nådde också den nuvarande generalsekreteraren, Ban Ki-moons kontor. Ledaren lyftes av generalsekreterarens presstalesperson i den daglig mediesammanställningen den 19 januari 2016.

Ledare i Omvärlden 18 januari 2016
Hellre hundratusen flyktingar i öknen än hundra gatubarn i Sverige

I en sista ledare hoppas chefredaktör Erik Halkjaer i år på ett FN-system med plats för aktivister och människorättsförsvarare som Anders Kompass. Att politik och kohandel i mötesrum långt från de brinnande konflikter, som ligger till grund för övergrepp, våld och flykt, får ge vika för en vilja att verkligen hjälpa utsatta människor i till exempel Centralafrikanska republiken, Västsahara och Syrien. 

Läs hela ledaren här

Ledare i OmVärlden 1 december 2015
Avräkningsgräns för biståndet en pyrrhusseger för Miljöpartiet

Tänk om Socialdemokraterna ensamma fått råda över biståndet i Sverige. Ska man tro på det som sades inför valet förra året hade det kunnat bli en dyrköpt affär för den svenska biståndssektorn. Inget tyder på att partiet tänkt ändra på de regler som i åratal gjort det möjligt att räkna av det svenska flyktingmottagandet från biståndsbudgeten. Det skriver OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer.

Läs hela ledaren här

Ledare i OmVärlden 6 oktober 2015
I det humanitära kastsystemet är syrierna den högsta kasten

Det är inget nytt fenomen, att svenska medier bidrar till insamlingsarbetet efter en katastrof, men ligger det i linje med mediernas uppdrag och framför allt påverkas nyhetsrapporteringen av det? Det frågar sig OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer och undrar samtidigt om medierna bidrar till ett humanitärt kastsystem.

Läs hela ledaren här

Ledare i OmVärlden 17 augusti 2015
”Så länge det råder straffrihet kan våldet fortsätta”

Tre månader av landsomfattande protester i Honduras och Guatemala. El Salvador upplever just nu en av de mörkaste etapperna i landets moderna historia. OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer skriver om ett mejl från en nära vän och hur svenskt bistånd kan göra nytta, men också om hur utbredd straffrihet kan skada och skapa kaos.

Läs hela ledaren här

Ledare i OmVärlden 21 april 2015
Så bidrar biståndet till döden på Medelhavet

Det är lätt att säga att Europa bör öppna sina gränser och skapa legala vägar för migranter, men tala också om för migranterna att en anledning till att de klamrar sig fast vid båtrelingarna intill Europas murar är biståndet som från början var tänkt att hjälpa dem att skapa ett bättre liv på täppan hemma i byn, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer.

Läs hela ledaren här

Ledare i OmVärlden 1 april 2015
Svensk finansman vänder Västsahara ryggen

I Kosmos Energys styrelse sitter den svenske finansmannen Lars Thunell, som i dagarna kan fira avslutade provborrningar efter olja kring Cap Boudjour, utanför Västsaharas kust. I tre månader har företaget prospekterat efter olja på vatten, som de facto tillhör ett ockuperat territorium. Det strider mot folkrätten.

Läs hela ledaren här

Ledare i OmVärlden 11 mars 2015
Skänk en tanke åt reportrarna bakom notiserna

På årsdagen av att Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner sköts till döds påminner OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer om riskerna förknippade med utrikesrapporteringen, oavsett om den görs av utsända korrespondenter eller lokala journalister.

Läs hela ledaren här

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.