Fem biståndsporträtt

Min intervju med Oxfam Internationals chef Winnie Byanyima i OmVärlden fick stor uppmärksamhet. Hon menade att den svenska regeringens migrationspolitik inte höll måttet. Under hösten 2015 mötte jag även bland annat Belgiens tidigare premiärminister, som idag leder Idea, och även Sidas generaldirektör.

Som chefredaktör för OmVärlden införde jag lördagsintervjuer där läsarna fick möta ledarna för Sveriges största biståndsorganisationer. Vi porträtterade även ett par företrädare för internationella biståndsaktörer, som Oxfam Internationals Winnie Byanyima. Sist ut var Yasmine Sherif, som jobbat 25 år inom FN och skrivit en bok om hur FN kan förbättras för att verkligen minska mänskligt lidande.

Yasmine Sherif, chef för Diakonias resurscenter för internationell humanitär rätt:
”Vi behöver ett starkt FN som visar prov på idealism och kreativitet”

Redan som barn drömde Yasmine Sherif om att jobba för FN och vigde sen 25 år åt organisationen. Nu har hon tagit en paus, fått nytt jobb och skrivit en bok om det FN hon drömmer om. Och som hon anser att världen behöver.

Läs hela intervjun här

Charlotte Petri-Gornitzka, generaldirektör Sida:
”Det finns en bild av att Sverige har ledartröjan vad det gäller biståndet”

Oavsett hur det går på klimattoppmötet i Paris ser Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka positivt på det superutvecklingsår som snart är slut. Men hon lyfter också ett varningens finger för konsekvenserna om Sverige tar av sig biståndets ledartröja

Läs hela intervjun här

Winnie Byanyima, chef Oxfam International:
”Miljoner flyktingar är en kris, inte ett par 100 000”

Hon har själv flytt för livet, upplevt flyktingmottagande i Europa och sedan kämpat för sitt lands frihet och leder idag en av världens största biståndsorganisationer, Oxfam International. När OmVärlden mötte Winnie Byanyima i Stockholm var hon kritisk till hur både Sverige och Europa agerar i flyktingfrågan.

Läs hela intervjun här

Niclas Lindgren, direktor PMU:
”Religion får inte bli biståndets vita fläck”

Niclas Lindgren står stadigt med fötterna på jorden. Han är fast i sin övertygelse att religion har en given plats inom biståndet och att världens fattiga inte ska betala för att hjälp andra fattiga. ”Det slirar”, säger chefen för Pingstmissionens utvecklingssamarbete (PMU).

Läs hela intervjun här

Yves Leterme, generalsekreterare Idea:
”Det saknades en ledare som kunde fatta beslut”

Få biståndsorganisationer i Sverige har på senare år varit utsatta för så mycket kritik som det mellanstatliga demokratiinstitutet Idea. Orsakerna har varit brist på ägarskap och att medlemsstaterna inte agerade. Det menar den före detta belgiska premiärministern Yves Leterme, som för ett år sen tillträdde som ny generalsekreterare.

Läs hela intervjun här

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.