Reinfeldt efterlyser mer etik i gruvindustrin

Fredrik Reinfeldt

Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt vill se ökad etik och öppenhet inom den internationella gruvindustrin. Han förespråkar också mer rättvis fördelning av vinsterna från gruvorna. Det säger han i en intervju om sitt nya uppdrag som ordförande för ett globalt initiativ för ökad hållbarhet i olje-, gas- och gruvindustrin.

– En stor del av de investeringar som görs inom världens gas-, olje- och gruvsektorer är pensionspengar som på olika sätt söker avkastning. Jag tror att det för många sparare är viktigt att det görs på ett sätt som också är etiskt godtagbart och på ett sätt som gör det möjligt att följa pengarna, säger den tidigare moderatledaren till DN Global Utveckling.

Fredrik Reinfeldt är idag ordförande för ett globalt initiativ för transparens inom utvinningsindustrin, Extractive Industries Transparency Initiative (EITI).

Initiativet samlar ett 50-tal länder och stöds av 80 av världens största företag inom olje-, gas- och gruvindustrin.

De länder som ansluter sig till EITI förbinder sig att öppet redovisa alla juridiska och finansiella ramverk som reglerar utvinningsindustrierna i respektive land, alla företagskontrakt, hur vinsterna administreras och används, och vilka sociala investeringar som görs.

DN Global Utveckling har de senaste veckorna rapporterat om hur väljarna i Ecuador röstat nej till fortsatt gruvdrift i landet och hur El Salvador förra året totalförbjöd all gruvnäring.

Det är reaktioner på ett utbrett motstånd mot gruvindustrin, som Fredrik Reinfeldt säger sig vara medveten om.

– Vi känner igen att det finns kritik mot gruvnäring av det enkla skälet att gruvor engagerar folk. Gruvor har stor miljöpåverkan, de är synliga och de leder till diskussioner om vem som äger mineralerna och till vems nytta utvinningen är. Ibland kan det leda till folkliga protester. Då säger vi att det är därför länderna ska använda vår standard så att de kan synliggöra hur stora resurserna är och krav kan ställas på att de används på ett sätt som kommer till folkets bästa, säger Fredrik Reinfeldt.

EITI företräder en rad mineralrika länder och i styrelsen sitter företrädare för några av världens största gruvbolag. För dem är inte ett förbud mot gruvor ett alternativ. Fredrik Reinfeldt tycker istället att både ländernas regeringar och gruvbolagen måste bli bättre på att fördela resurserna och förankra gruvdriften hos lokalbefolkningen.

– Titta till exempel på Peru, när vi nu talar om Latinamerika. Där säkerställer man att resurserna går tillbaka till de regioner där gruvorna ligger för att på så sätt kunna skapa en folklig acceptans. Man synliggör också hur mycket pengar det handlar om. Det tror jag är helt centralt för att man inte ska få den här typen av folkliga reaktioner som kan leda till förbud, säger Fredrik Reinfeldt.

Den tidigare statsministern varnar dessutom för att länder som inför förbud riskerar att såga av den gren som de själva sitter på.

– Det är upp till vart och ett av länderna att fatta egna beslut, så om man väljer att inte bryta får det stå för dem. Det är inte så att de har en lång rad andra resurser de kan använda för att säkerställa en bra utveckling för sin befolkning, säger Fredrik Reinfeldt.

Läs hela intervjun på Dagens Nyheter Global Utveckling

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.