Prästen som kämpat i 30 år för utsatta barn

Gabriel Montoya

I oktober förra året följde jag och fotografen Jesper Klemedsson den colombianska prästen Gabriel Antonio Mejía Montoyas arbete med utsatta barn i Colombia. Nu har han nominerats till World’s Children’s Prize för sin mer än 30-åriga kamp för Colombias gatubarnen, barnsoldaterna och barn som dömts till fängelse.

Fader Gabriel har vigt sitt liv till att hjälpa de fattiga. För det har han utsatts för flera mordförsök. Under det mer än 60-åriga kriget i Colombia tvingades nästan sex miljoner människor fly från sina hem och fler än 200 000 dödades. Barnen drabbades svårt.

När Gabriel 37 år gammal såg gatubarnen som levde utanför hans hem grundade han stiftelsen Hogares Claret och sitt första center för gatubarn. Idag driver stiftelsen 52 barncenter. Där tar man hand om 4 000 barn och ungdomar, som levt som gatubarn eller barnsoldater, samt barn som dömts att avtjäna sitt straff i stiftelsens låsta ungdomscenter. Genom Gabriels och Hogares Clarets insatser har tiotusentals av de barnen kunnat få ett bättre liv.

Fader Gabriel kämpar för de barn som samhället vänt ryggen. Han säger att kärlek är den viktigaste medicinen. Läkare, psykologer och socialarbetare lever tillsammans med barnen. De lyssnar på barnen och deltar i deras dagliga aktiviteter. Barnen erbjuds utbildning och terapi. De har yoga och mediterar varje dag. I terapin hos Hogares Claret ingår för alla barn och ungdomar att vara scout. De lär sig om goda värderingar, att visa medkänsla, vara rättvis, inte döma andra och visa respekt och ta ansvar.

Fotografen Jesper Klemedsson och jag följde Hogares Clarets och fader Gabriels arbete under tre veckors tid i Colombia, i oktober förra året. I skuggan av det colombianska fredsavtalets undertecknande besökte vi gatubarn i Bogota och Medellin, ungdomsfängelser i Pereira och före detta barnsoldater i Cali.

Reportagen går att läsa i sin helhet i World´s Children´s Prize tidning Globen, men finns också delvis återgivna här.

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.