Traditionell mayamusik gästspelar på Brännö

När Sverige och svenskarna för första gången får möjlighet att se den guatemalanska musikgruppen Hacedor de lluvia (Regnmakarna) sker det i ett vardagsrum på Brännö, utanför Göteborg. Detta är på sätt och vis typiskt för gruppen som gjort stort väsen av sig i Centralamerika, men än så länge inte spelat inför fullsatta läktare.

– Vi fyller inga arenor, säger Hacedor de lluvias centralfigur Ranferí Aguilar. Men kritiken har varit väldigt god och vi har spelat i många olika sociala miljöer, hos allt från överklassen till små skolor med bara elever från mayabefolkningen. Alla tycks gilla vår musik på sitt sätt. Alla tolkar den olika.

Hacedor de la lluvias första och hittills enda skiva kom ut för tre år sedan. Ryktet om den nya gruppen och dess musik spred sig långsamt över Guatemala. Så sent som hösten 2004 kunde folk prata om “den där nya skivan” på fester och mottagningar i Guatemala City.

Hyllning till ursprungsbefolkningen

Ranferí är en klassiskt skolad gitarrist, med en bakgrund i ett av Centralamerikas sötrsta band, Alux Nahual. Förra året utnämndes han till Guatemalas viktigaste kulturpersonlighet. Också en annan av gruppens medlemmar, Lenín Fernández, har spelat i Alux Nahual.

Hacedor de lluvias två andra medlemmar är Ennio Ramazzini, med en bakgrund som musikterapeut, och Carlos Chaclán, keramiker. Det är Carlos som har tillverkat gruppens instrument. De är exakta kopior av den gamla mayakulturens instrument, som lerflöjter, pinnar och lerkrukor med flera öppningar, som används som trummor.

I grund och botten är Hacedor de lluvias musik en hyllning till Guatemalas sedan länge marginaliserade ursprungsbefolkningen. Ranferí, Lenín, Carlos och Ennio har återskapat den över 1 000 år gamla traditionella mayamusiken och satt sin egen prägel på den.

– Det vi gör är inget nytt, säger Ranferí. Vi har inte uppfunnit någon ny musik. Att spela med kroppen är gammalt, men vad vi gör är att sätta vår stämpel på musiken.

Ranferí beskriver hur deras musik beror mycket på vilka som spelar den. Bandmedlemmarna har samma idé om vad de vill uppnå, men de söker alla en intern röst. Därför skulle det låta annorlunda om man bytte ut en medlem. Det finns ingen skriven musik att utgå ifrån.

– Vi förmedlar våra känslor och använder våra huvuden när vi spelar, säger Ranferí. Musiken blir ett uttryck för vår andlighet, vårt lugn och vår harmoni.

Strupljud och lerkrukor

När Hacedor de lluvia spelar vävs en säregen musik med strupljud, handflator mot kroppen, snäckor, pipor, flöjter, lerkrukor och sång utan ord ihop. Just den känsla av harmoni och andlighet som Ranferí talar om infinner sig snart.

I augusti har Ranferí och de andra turnerat i södra Norge. Spelningen i Göteborg är en avstickare på den turnén. Liksom i Guatemala vill Hacedor de lluvia visa vad som är möjligt att göra och ge sitt bidrag till musikens utveckling, en utveckling som i mångt och mycket stannat upp, menar de.

Fakta

Spelningen sker söndagen den 28 augusti i Dannes kammare, på Brännö. Dannes kammare ligger i Brännöbons Dan Fors privata hus, där det har skett sex konserter under våren och sommaren. Entrén är 90 kronor för vuxna. Vid ankomst till bryggan frågar man efter Dannes kammare, som ligger 5-10 minuters promenad från bryggan. Hacedor de lluvia planerar en längre turné i Sverige nästa sommar.

Publicerad i Göteborgs-Posten 23 augusti 2005

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.