”Jag vill göra så att djuren får det bättre”

Så ofta han kan cyklar Olger, 9 år, till slätten där alpackorna betar.

– Jag gillar dem så väldigt mycket, säger Olger. Jag vill göra så att de får det bättre mat och inte dör när de är små.

Att ta hand om djuren är Olgers framtidsdröm.

På 3 500 meters höjd i bergskedjan Anderna, i Peru, är luften tunn och ganska kall. Stora slätter breder ut sig med snöklädda bergs- och vulkantoppar vid horisonten. Här bor Olger Vilca, 9 år.

Olger håller upp det lilla alpackalammet.

– De är så mjuka!

Bakom honom står de vuxna alpackorna och tränger ihop sig vid stengärdsgården. Pappa Walter ska snart släppa ut dem på bete.

Liksom de flesta andra familjer i Perus bergstrakter lever Olgers familj på alpackor och llamor. Så har det varit i urminnes tider. Djuren påminner om en blandning av dromedarer och får. De är skygga, äter massor av gräs och har fin tjock ull som ger varma kläder.

”De små är så söta”

För att ta hand om djuren har ägarna alltid ett hus i närheten av den plats där de betar. Olgers familjs hus har inget kök. Istället sitter hans mamma, Eusebia, vid husväggen och lagar mat.

– Vi bor inne i byn, i vanliga fall, säger Olger. Här är vi bara när vi jobbar med djuren.

Även om Olger för det mesta bor i byn försöker han vara så mycket han kan ute bland djuren. Det är så nära att han kan cykla på ett par minuter.

– Ibland måste jag gå upp tidigt för att släppa ut djuren, men det gör inget för jag tycker så mycket om dem. De små lammen är så söta. När jag har gått ut skolan kan jag vara med dem hela dagarna.

Men än så länge måste Olger gå i skolan.

– Jag brukar vakna vid halv sju, sju så där. Det första jag gör är att kolla om våra solceller funkar. Gör de det kan jag kolla lite på tv. För på morgonen är det alltid Canto Andino, ett program med traditionell musik härifrån. Till frukost äter jag buljongsoppa och kanske lite majs. Sedan går jag till skolan.

Skolan slutar klockan tre på eftermiddagen. Olger snabbar på med läxorna för att kunna hämta in djuren vid fyratiden.

– Då låser vi in dem i hagen för natten. Om det är någon ström kvar i batteriet kan vi titta lite på tv på kvällen. Klockan tio måste jag vara i säng.

Gillar att fiska

På helger och lov spelar Olger fotboll tillsammans med sina kompisar.

– Ibland leker vi med småbilar också.

Förutom fotboll gillar Olger även att fiska:

– När jag är här ute vill jag alltid fiska. Fisk är så väldigt gott. Ibland har vi fångat tio stycken på en dag.

Runt deras lilla gård är marken sank och flera vattendrag rinner över slätten, men för att fiska måste Olger och hans pappa gå till en liten sjö som ligger en bit bort. På vägen kan de titta till alpackorna. Och Olger kan klappa dem när han vill.

Fakta/Olger

Namn: Olger Vilca Cayllahua

Ålder: 9 år

Familj: pappa Walter, mamma Eusebia Cayllahua och storebror Gelmer, 14 år.

Bor: i byn Mioqollpa, i Anderna nordöst om staden Arequipa, i Peru.

Favoritmat: Fisk och ris.

Favoritdryck: Incacola (peruansk läsk) med mjölk

Tittar på: Canto Andino, ett musikprogram om folkmusik på TV.

Gör på fritiden: spelar fotboll och fiskar.

Fakta/Peru

Peru ligger i Sydamerika, söder om Ecuador och Colombia, öster om Brasilien. I söder ligger Chile och tillsammans med Boliva delar Peru på världens högst belägna sjö, Titicaca. Landet har en stor kust mot Stilla havet. Rakt genom hela landet löper också bergskedjan Anderna. Det är här uppe som världens största flod, Amazonas, forsar ner i djungeln i Brasilien.

Huvudstad: Lima

Invånare: 27 miljoner

Religion: Kristendom, mest katoliker och många protestanter.

Spårk: Spanska och indianspråken quechua och aymara.

Kort historik: Peru har varit centrum för flera stora indiankulturer som bekrigat varandra genom århundranden. När de spanska erövrarna kom hit i början av 1500-talet styrde det mäktiga Inkafolket inte bara Peru, utan stora delar av det som idag utgör hela nordvästra Sydamerika. Genom att utnyttja interna stridigheter hos Inkafolket lyckades spanjorerna förinta Inkariket år 1533. Trots att många tempel, hus och lämningar förstördes finns än idag mycket från de olika indiankulturerna kvar att titta på. Mest berömt är kanske templet Machu Picchu, beläget i bergen på gränsen mellan Anderna och Amazonas. Peru blev ett självständigt land 1821.

Publicerad i Kamratposten 6/2005

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.