Stämningen mot Världsbanken: Sverige försöker stoppa nya övergrepp

Världsbanken hävdar immunitet för sitt organ för privata investeringar, sedan en grupp bönder i Honduras stämt banken för inblandning i mord och tortyr. I praktiken innebär det att Världsbanken bara kan stå till svars gentemot sina ägare, däribland Sverige. Den svenska regeringen ser mycket allvarligt på anklagelserna som nu riktas mot Världsbanken och arbetar för att stärka bankens etiska riktlinjer.

En grupp bönder har stämt Världsbankens organ för investeringar i den privata sektorn, IFC, för åratal av övergrepp, mord, tortyr och kidnappning i anslutning till en markkonflikt i Honduras. Det berättade DN Global utveckling om förra veckan. IFC har enligt stämningsansökan, direkt och indirekt via en honduransk bank, investerat närmare hundra miljoner dollar till en av parterna i konflikten under åren 2009-2014.

Läs nyheten: Bönder stämmer Världsbanken för inblandning i mord och tortyr

Nu har IFC svarat. Det 18 sidor långa dokumentet, som lämnats till den domstol i Washington D. C. där processen förs, består av en lång rad prejudikat som, enligt organisationens juridiska företrädare bevisar IFC immunitet.

I grunden handlar det om en lag från 1945 som ger internationella organisationer både straff- och civilrättslig immunitet i USA. Den gäller framför allt FN, men också flera andra internationella organisationer som bland annat Världsbanken. Eftersom IFC är en del av Världsbanken gäller immuniteten även dem, varför de inte kan ställas inför rätta för anklagelser om brott av olika slag, menar IFC i sitt svar på stämningsansökan.

Bland annat skriver IFC att domare i USA så sent som för ett år sedan avslog en annan stämningsansökan mot IFC med hänvisning till bland annat immunitet. Det gällde en stämning från den amerikanska organisationen Earth Rights International (ERI), som tillsammans med indiska fiskare anklagade IFC för att ha medverkat till miljöbrott när de 2008 beslutade om att investera 450 miljoner i ett kolkraftverk i Gujarat i Indien.

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter Global Utveckling 

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.