Sanningskommission ska ena splittrat Honduras

Ett år efter statskuppen i Honduras är landet fortfarande mycket splittrat. Omkring 40 procent av honduranerna stödjer kuppen och lika många är emot den, enligt Jan Robberts, som är Sidas chef i Honduras.

Ett år efter kuppen har våldet mot civilbefolkningen ökat dramatiskt. Inte bara medlemmar i den pacifistiska motståndsrörelsen mot kuppen har mördats, trakasserats, hotats och misshandlats. Sedan årsskiftet har åtta journalister mördats, vilket är fler än i något annat land på det västra halvklotet. Knappt något av brotten har utretts.

Sverige bidrar med tre miljoner kronor till den honduranska sannings- och försoningskommissionen, som enligt Jan Robberts är den enda vägen till försoning. Hans och många andra givares förhoppning är att sanningskommissionen ska kunna kasta lite ljus över händelserna som ledde fram till statskuppen den 28 juni förra året.

Sanningskommissionens ordförande, Guatemalas tidigare vicepresident och utrikesminister Eduardo Stein, sa tidigare i år att kommissionen skulle föreslå institutionella reformer. Han fick genast på fingrarna från flera regeringsrepresentanter som menade att kommissionen bara skulle dokumentera vad som hänt. Flera av de sittande ministrarna stödde kuppen.

När Stein och de fyra andra ledamöterna i kommissionen väl kunde inleda sitt arbete i början av maj, var det med ett något urvattnat mandat i ryggen. Robberts menar att mandatet gott kunde ha varit starkare, men samtidigt har han fått flera signaler som tyder på att kommissionen knappast kommer att gå den honduranska regeringens ärenden.

– När den den interamerikanska kommissionen för de mänskliga rättigheterna kritiserade sanningskommissionen för att den inte skulle ta upp övergrepp på de mänskliga rättigheter i sin rapport förklarade Stein att det skulle man visst, säger Robberts.

President Porfirio Lobo valdes i november förra året. Efter att han tillträdde i januari har hans regering erkänts av USA, EU:s medlemsstater och ett trettiotal andra länder, men bland annat tio regeringar i Sydamerika vägrar erkänna regeringen. Liksom motståndsrörelsen menar de att Lobo valdes i odemokratiska val administrerade av en kuppregering.

Publicerad i Omvärlden 5/2010

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.