Pristagare varnar för ökad avverkning i Amazonas

Hälften av Amazonas regnskogar riskerar att försvinna. Sedan 2012 har avverkningen ökat igen. Men det räcker inte med att stoppa skogsavverkningen. Världens länder måste också leva upp till klimatavtalet i Paris, annars förvandlas skogen till savann, varnar den brasilianska klimatforskaren Carlos Nobre, mottagare av Volvos miljöpris 2016.

Carlos Nobre varnar för att världen är på väg att gå miste om biologisk mångfald med en tillväxtpotential långt större än det jordbruk som ligger bakom avverkningen, när vi möter honom i Stockholm inför prisutdelningen.

Han ingår sedan 2013 i FN:s generalsekreterares vetenskapsråd, UN Scientific Advisory Board. Mellan var 2011 och 2016 var han ansvarig för policy och forskning vid den brasilianska regeringens vetenskaps- och teknologidepartement.

När Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut, INPE, i dagarna släpper årets data för skogsavverkningen i regnskogen Amazonas väntas den öka för fjärde året i rad. Det är en besvikelse för Carlos Nobre, som just nu befinner sig i Stockholm för att ta emot Volvos miljöpris.

Carlos Nobre förälskade sig i Amazonas första gången han satte sin fot där i början av 1970-talet. Som universitetsstudent i elektronik insåg han under två resor i regnskogen att han valt fel karriär. Han tog sitt pick och pack, reste från São Paolo till Manaus, mitt i djungeln.

– Då var mycket av skogen fortfarande orörd. I mitten av 1970-talet hade kanske 100.000 kvadratkilometer av Amazonas avverkats. Det handlade om ett par procent, säger Carlos Nobre.

Av en slump fick Carlos Nobre i Manaus kontakt med en forskare vid MIT-universitet i USA. Forskaren såg till att den unge ingenjörsstudenten fick resa till Boston. Där läste han till meteorolog och lade fram sin avhandling 1983. Sedan dess har han vikt sitt liv åt att forska om Amazonas.

Parallellt med Carlos Nobres forskning höggs träden i Amazonas regnskog ner i en rasande takt. Fram till 2004 avverkades bara i den brasilianska delen av skogen mellan 11.000 och 29.000 kvadratkilometer skog per år. 2004 utgjorde Amazonas regnskog i Brasilien 3,4 miljoner kvadratkilometer, från en ursprunglig yta på 4,1 miljoner kvadratkilometer.

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter Global Utveckling

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.