Prisbelönta antikorruptionsbekämpare varnar för övergrepp på de mänskliga rättigheterna i Guatemala

Thelma Aldana

Korruptionsbekämparna Iván Velásquez och Thelma Aldana tog den 23 november emot Right Livelihood Awards hedersomnämnande för sin framgångsrika kamp mot korruption i Guatemala. Det är en kamp som har gett dem farliga fiender, som landets president och militär.

Den 31 augusti i år höll Guatemalas president Jimmy Morales tal till nationen. Omgärdad av dussintals uniformerade militärer förklarade han att han inte tänker förlänga avtalet med den FN-ledda antikorruptionskommissionen, Comisión internacional contra la impunidad en Guatemala (Internationella kommissionen mot straffriheten i Guatemala, CICIG). Avtalet går ut i september 2019.

Samtidigt som presidenten höll sitt tal rullade tungt beväpnade och bepansrade militärfordon längs med gatorna i huvudstaden Guatemala City. Bilarna omringade CICIG:s kontor och parkerade även utanför USA:s ambassad. USA är en av CICIG:s största finansiärer.

Över hela landet fick människorättsförsvarare ta emot telefonsamtal eller hembesök. I telefonen eller utanför dörren möttes de av regeringstjänstemän och polisen. Officiellt handlade samtalen och besöken om att ställa frågor kring människorättsförsvararnas säkerhet.

– Det var ingen slump att de gjordes samma dag som presidenten höll sitt tal och de bepansrade jeeparna rullade på gatorna. Det var ett tydligt budskap: vi vet var ni bor. Det här är en utveckling som pågått länge. Vi ser hur allt fler sociala ledare och människorättsförsvarare mördas, säger Iván Velásquez till Amnesty Press.

Iván Velásquez

Iván Velásquez är chef för antikorruptionskommissionen CICIG i Guatemala.

Den colombianske åklagaren Iván Velásquez har på uppdrag av FN:s generalförsamling lett CICIG i fem år. I samarbete med Guatemalas riksåklagare, eller justitieminister, har han satt en president, en vicepresident, en centralbankschef, parlamentariker, åklagare, domare och regeringstjänstemän bakom lås och bom.

När Iván Velásquez bara tre dagar efter presidentens tal reste till Washington, i USA, fick han höra att han inte längre var välkommen tillbaka i Guatemala. Presidenten förklarade honom persona non grata, icke önskvärd. Sedan dess har han fortsatt att leda CICIG på distans.

– Det är naturligtvis så att det är lättare att utföra arbetet på plats, i nära kontakt med kollegor, personer inom rättssystemet och folket på gatorna, men trots att jag inte varit på plats har vi kunnat presentera flera nya fall och även öppnat nya utredningar. Jag har deltagit på videolänk och telefon, säger Iván Velásquez.

President Jimmy Morales valdes till president 2015. Han drev en aktiv antikorruptionskampanj. Detta sedan hans företrädare Otto Pérez Molina fått avgå på grund av de korruptionsanklagelser som CICIG lade fram emot honom, och tusentals guatemalaner hade demonstrerat utanför nationalpalatset i månader.

Otto Pérez Molina sitter idag häktad i väntan på rättegång. Utredningen mot honom har utförts av CICIG i nära samarbete med den guatemalanska åklagarmyndigheten, som leddes av landets riksåklagare, Thelma Aldana. De kunde senare även presentera bevis för att den sittande presidenten Jimmy Morales bror och son ägnat sig åt penningtvätt och korruption.

När Iván Velásquez och Thelma Aldana hösten 2017 också anklagade Jimmy Morales själv för olaglig finansiering av sin presidentvalskampanj år 2015 tog guatemalanerna åter till gatorna. Jimmy Morales försökte kasta ut Iván Velásquez ur landet och reste till FN i New York för att stänga ner CICIG, men FN:s generalsekreterare António Guterres försvarade kommissionen.

En majoritet av ledamöterna i Guatemalas parlament stödde presidenten. Genom att ändra lagen för finansiering av politiska partier lyckades de skydda Jimmy Morales från anklagelserna mot honom.

– Vi genomlever idag en av de svåraste situationerna i landets moderna historia. Guatemala styrs av en grupp korrupta personer med mycket ekonomisk och politisk makt. Det är viktigt att komma ihåg att presidenten själv är anklagad för brott. Han befinner sig alltså i en intressekonflikt när han säger att avtalet med CICIG ska avslutas. Det borde vara upp till en kommande president att besluta detta, säger Thelma Aldana till Amnesty Press.

CICIG har sedan kommissionen inrättades av FN och Guatemalas regering år 2006 avslöjat 60 kriminella nätverk, lyckats få 310 personer fällda för korruption och lagt fram 34 lagförslag för hur det guatemalanska rättssystemet kan förstärkas. Arbetet har skett i nära samarbete med Guatemalas riksåklagare.

Mindre än en månad efter Jimmy Morales officiella hot mot CICIG gav Right Livelihood Award ett hedersomnämnande till Iván Velásquez och Thelma Aldana. Enligt motiveringen har de ”stått vid fronten för en av världens mest framgångsrika antikorruptionsinsatser. Sedan 2014 respektive 2013 har Aldana och Velásquez lett åklagarmyndigheten och CICIG. Genom deras ledarskap har dessa institutioner lett en kampanj för att ta sig an djupt rotade kriminella nätverk och korruption som plågat Guatemala i decennier.”

Thelma Aldana var Guatemalas riksåklagare 2014-2018. Hon har sedan uppdraget avslutades till stor del tvingats leva utomlands, på grund av de hot som är riktade emot henne. Samtidigt har hon inlett ett mer politiska arbete och räknar med att ställa upp i presidentvalet nästa år.

Både Thelma Aldana och Iván Velásquez uppmanar det internationella samfundet att agera kraftfullare mot Guatemalas regering. Inte bara på grund av presidentens motstånd mot CICIG och åklagarmyndighet, utan också för att det begås allt fler övergrepp på de mänskliga rättigheterna i Guatemala. Bara i år har hittills 18 människorättsförsvarare och ledare för sociala rörelser mördats, enligt FN.

– Det internationella samfundets stöd till rättssystemet och de demokratiska institutionerna är livsviktigt. Många fördömer redan idag utvecklingen, men fler behöver göra det och i ännu kraftigare ordalag, säger Thelma Aldana.

Iván Velásquez säger att det internationella samfundet inte kan vända det guatemalanska folket ryggen:

– De många människor som tagit till gatorna för att stödja vårt arbete behöver allt stöd de kan få.

Publicerades den 26 november på Amnesty Press

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.