De kan bli årets globala barnrättshjälte 2019

Guylande Mésadieu

I början av 2018 följde fotografen Jesper Klemedsson och jag Spès Nihangaza i Burundi och Guylande Mésadieu i Haiti under flera veckor. Vi dokumenterade deras arbete med att försvara barnens rättigheter. I april 2019 utses en av dem till årets globala barnrättshjälte i prisutdelningen World´s Children´s Prize på Gripsholms slott.

I Haiti lever 225 000–300 000 barn hos en annan familj än sin egen som restavèkDe är hushållsslavar. De får sällan gå i skolan, blir slagna och ibland sexuellt utnyttjade. När Guylande Mésadieu såg alla barn som tvingades leva på gatan eller som hushållsslavar grundade hon och hennes vänner organisationen Zanmi Timoun, Barnens vän.

Sedan dess har Guylande i snart 20 år kämpat för de utsatta barnen. Zanmi Timoun letar upp hushållsslavbarn, gatubarn och barn i fängelse, hjälper dem att få födelsebevis och att få gå i skolan. Föräldrar får små lån för att starta små affärer eller annat som familjen kan tjäna lite pengar på och inte skickar iväg sina barn att bli restavèk. Många barn sitter i fängelse utan rättegång och kan vara helt oskyldiga. Zanmi Timoun hjälper dem att bli fria. I Zanmi Timouns skolor kan barnen gå två klasser varje år eftersom de börjat så sent.

Spès Nihangaza

Spès Nihangaza är chef för den burundiska organisationen FVS Amade.

Burundi är världens tredje fattigaste land. Ungefär vart femte barn, omkring 700 000 barn, saknar föräldrar. Fyra av tio barn har aldrig registrerats vid födelsen, vilket gör det svårt att få hälsovård, gå i skolan eller ärva egendom. Spès Nihangaza och hennes syster Caritas växte upp med att man ska hjälpa de sjuka och svaga. När de 1992 börjat ta hand om barn som blivit föräldralösa till följd av aids startade de organisationen FVS, som idag heter FVS Amade. Massmorden under det långa inbördeskriget, som startade 1993, gjorde många barn föräldralösa. Spès och FVS arbetade för att ge även dessa barn nya hem.

Idag driver FVS en internatskola, ett center för gatubarn och kliniker, bistår barn att få gå i skolan och få hälsovård, samt driver en socialförsäkringskassa för fattiga familjer. FVS har skapat ett system av 1 700 solidaritetsgrupper där bybor går samman och betalar in pengar, som sedan används till lån när de vill starta någon liten verksamhet, till hälsovård samt till skoluniformer och skolmaterial till barnen. Fattiga familjer ges stöd, föräldralösa barn får fosterföräldrar och stöd att gå i skolan. Spès har även skapat ett system med barnrättsgrupper, som hjälper barn som utsatts för kränkningar av sina rättigheter och förmedlar juridisk och psykiatrisk hjälp. Spès kallas ibland ”Mor till 50 000 barn” för att hon och FVS Amade hjälper så många barn till ett bättre liv.

I januari och mars 2018 följde fotograf Jesper Klemedsson och jag både Spès Nihangaza och Guylande Mésadieu under två veckor i vardera land. Genom djupintervjuer och filmade samtal och rapportering om situationen för barnen dokumenterade vi pristagarna och deras arbete för World´s Children´s Prize tidning Globen och även i filmade videoklipp.

För att läsa mer om Spès och Guylande läs här

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.