Miljoner ska rädda regnskog och land åt ursprungsfolk

Världens ursprungsfolk ska få hjälp av en ny fond att registrera ägarskap för regnskog till en yta lika stor som Sverige. Målet är att minska skogsavverkning, koldioxidutsläpp och fattigdom.

Bakom den internationella fonden står svenska Sida tillsammans med bland andra Ford Foundation. I dag avslöjas att fonden för mark- och skogsrättigheter, The Tenure Facility, får huvudkontor i Stockholm.

– På detta sätt har vi möjlighet att inte bara ta oss an klimatförändringar och fattigdom, utan även att nå hållbar fred på platser med några av världens mest ihållande konflikter, säger Darren Walker, ordförande för Ford Foundation.

Den nya fonden är den första och hittills enda organisation i världen som enbart riktar in sig på att säkra mark- och skogsrättigheter för världens ursprungsfolk och småbrukarsamhällen. Redan de sex pilotprojekt som fonden drivit sedan 2014 har gett ursprungsfolk och lokalsamhällen i sex länder rätt till 1,78 miljoner hektar regnskog.

Sida har stött pilotprojekten i Indonesien, Mali, Peru, Kamerun, Liberia och Panama med hundra miljoner kronor. Andra finansiärer är det internationella nätverket Climate and Land Use Alliance och de amerikanska välgörenhetsstiftelserna Ford Foundation och Acacia Foundation.

Genom att utnyttja redan existerande lagstiftning vill fonden hjälpa små lokalsamhällen och ursprungsfolk att få lagliga papper på mark som de gör anspråk på. Enligt en ny rapport från TMP Systems och Rights and Resources Initiative är fler än hälften av de 288 markonflikter mellan regeringar och lokalbefolkning som pågått sedan 2001 fortfarande olösta (se faktaruta).

Konflikterna beror ofta på att regeringar saknar resurser eller vilja att implementera lagstiftning.

– Ojämlikhet är vår tids största utmaning och vi kan mäta dess skadliga effekter på ekonomisk, social och miljömässig utveckling över hela världen. Att stärka och kräva ursprungsfolk och små lokalsamhällens rätt att själva sköta sina skogar och marker balanserar ekvationen något. Det internationella samfundet har på detta sätt möjlighet att inte bara ta sig an klimatförändringar och fattigdom, utan även att lyfta hållbar utveckling och till och med nå hållbar fred på platser med några av världens mest ihållande konflikter, säger Darren Walker, ordförande för Ford Foundation.

Ford Foundation stödjer till att börja med initiativet med fem miljoner dollar. Fler finansiärer har visat intresse för att bidra till fondens arbete. Bland annat finns löften om upp till 20 miljoner dollar från det internationella norska klimat- och skogsinitiativet, som drivs av den norska biståndsmyndigheten Norad.

Enligt Sida och Ford Foundation skulle en investering på tio miljoner dollar per år i tio år räcka till att säkra 40 miljoner hektar regnskog åt ursprungsfolk och små lokalsamhällen i världen. Det är en yta lika stor som Sverige. Internationella fonden för mark- och skogsrättigheter menar att en sådan investering skulle motverka skogsavverkning på minst en miljon hektar och bidra till en utsläppsminskning på 0,5 gigaton koldioxid.

Läs hela artikel på Dagens Nyheter Global Utveckling

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.