I Mexiko dör journalisterna på riktigt

Juan Valdez

Nästan exakt samtidigt som man hittade Arkadij Babtjenko mördad utanför sitt hem i Kiev, hittades den mexikanska journalisten Héctor González Antonio ihjälslagen i rännstenen i staden Ciudad Victoria, i delstaten Tamaulipas, i norra Mexiko. Det vara bara en skillnad. Héctor González Antonio var verkligen död. Det var inte Arkadij Babtjenko.

Vi kan tycka vad vi vill om att en journalist fejkar sin död i tider när det råder jaktsäsong på journalister. Det sorgliga är att vi nu vet det mesta om Arkadij Babtjenko, men få, om någon, vet vem Héctor González Antonio var.

Eller Alicia Díaz González.

Eller Carlos Huerta Martínez.

Tre mördade mexikanska journalister inom loppet av två veckor. Hittills i år sex mördade journalister. Förra året var de elva. Under de tre senaste åren har det inte mördats så många journalister någonstans i världen som i Mexiko.

Enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex är det värre att vara journalist i Mexiko än i det sönderfallande Venezuela. På det västra halvklotet är det bara Kuba som har en sämre pressfrihetssituation.

Listan på mördade journalister i Mexiko ökar stadigt utan att landets regering lyckas stoppa utvecklingen. Sedan år 2000 har närmare 140 journalister dödats. Knappt hälften av morden har utretts. I endast tre fall har en mördare dömts. Den mexikanska åklagarmyndigheten har sedan år 2010 tagit emot fler än 800 anmälningar om våld mot journalister.

När Mexiko går till val den första juli borde journalisternas situation stå högt på presidentkandidaternas agendor. De borde försvara pressfriheten och understryka journalistikens roll för bevarandet av demokratin. Det gör de tyvärr inte.

Det ligger också ett stort ansvar på oss svenska journalister att visa lika stor solidaritet gentemot våra verkligen mördade mexikanska kollegor, som vi visade med Arkadij Babtjenko. Våra kollegor i Mexiko riskerar bokstavligen talat livet varje dag.

Detsamma gäller alla andra journalister i världen som lever under hot eller fängslas för att de gör sina jobb. Låt oss ägna lika mycket medieutrymme för var och en av dem, oavsett var de befinner sig, som vi gjorde för en reporter som lät fejka sin död, som en del av ett informationskrig det är journalisters roll att bevaka och förklara.

Inte låta sig bli en del av.

Vad är sant eller falskt?

I Mexiko är det livsfarligt att vara journalist. Det är sant.

JONATHAN LUNDQVIST
Ordförande Reportrar utan gränser

ERIK HALKJÆR
Styrelseledamot Reportrar utan gränser

Debattartikel publicerad på Aftonbladet Kultur

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.