Infekterad strid om unik insats mot korruption

Guatemala skakas för andra gången på två år av en korruptionsskandal med kopplingar rakt in i presidentpalatset. Bakom anklagelserna står en oberoende FN-kommission, som finansierats med cirka 170 miljoner från svenskt bistånd. Arbetet är unikt i världen och en del av svensk biståndsstrategi, där korruptionsbekämpning ska leda till fred och stabilitet i svaga stater.

Det är bara dagar sedan Sveriges regering presenterade en ny biståndsstrategi för fred i världen. Budgeten för insatserna ska öka från 280 till 415 miljoner till nästa år. Ministern för internationellt utvecklingssamarbete, Isabella Lövin (MP), har lyft fram att strategin bland annat innehåller förebyggande av väpnad konflikt, försoning och fredsbyggande.

På andra sidan Atlanten krishanterar samtidigt Guatemalas president Jimmy Morales en uppseglande korruptionshärva, där han ifrågasätter det svenskfinansierade anti-korruptionsarbete som ett FN-organ bedriver i landet.

Den internationella FN-kommissionen CICIG, som utreder straffrihet och korruption i landet, sägs ha hittat oegentligheter i regeringspartiet FCN:s valkampanj under presidentvalet 2015.

CICIG har tidigare samlat bevis som lett till att guatemalanska åklagare kunnat gripa både presidentens son och bror för korruption och narkotikahandel.

Själv gick Jimmy Morales till val med löfte om att bekämpa korruption i alla dess former.

I förra veckan åkte han till New York för att träffa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

Bara timmar innan Jimmy Morales möte i FN-skrapan på Manhattan presenterar Iván Velásquez, den colombianska åklagare som leder CICIG-kommissionen, tillsammans med Guatemalas justitieminister Thelma Aldana omfattande bevis för att FCN:s valkampanj tagit emot motsvarande sex miljoner svenska kronor i oregistrerade donationer.

De begär att presidentens åtalsimmunitet lyfts.

President Jimmy Morales ska samtidigt under mötet med Antonio Guterres ha lämnat över en mapp med bevis för att Iván Velásquez bör skiljas från sina arbetsuppgifter.

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter Global Utveckling

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.