Honduras – det farligaste landet i Amerika för journalister

Natten till i tisdags mördades den sjunde journalisten på två månader i Honduras. Denna gång var det tv-journalisten Jorge Georgino Orellana som sköts utanför sin arbetsplats i staden San Pedro Sula, i norra Honduras. Enligt organisationen Reportrar utan gränser är nu Honduras det farligaste landet i hela Amerika för journalister. I jämförelse har sex journalister mist livet i Mexiko sedan årsskiftet.

Reportrar utan gränser vill inte säga om det ökande våldet mot honduranska journalister beror på det allt fler övergrepp på de mänskliga rättigheterna som följt på förra årets statskupp eller om det handlar om narkotikarelaterat våld. Sedan ett par år tillbaka har både mexikanska och colombianska narkotikakarteller flyttat allt mer av sin verksamhet till Centralamerika.

Våldet mot journalister i Honduras har ökat stadigt sedan 2003 då den första journalisten på 20 år mördades. 2007-2008 mördades ytterligare två, men sedan årsskiftet har alltså sju reportrar till fått sätta livet till. Under 00-talet utsattes också allt fler honduranska journalister för hot och trakasserier, något som eskalerade i och med statskuppen den 28 juni 2009.

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.