Den guatemalanska statens nära sammanbrott

Inom loppet av en vecka har Guatemalas president Alvaro Colom sparkat tre ministrar, en viceminister och två polischefer. För två veckor avgick en annan viceminister. Efter två år vid makten utnämnde Colom igår sin femte inrikesminister och fjärde högsta polischef.

Det har länge stått klart att Guatemalas statliga institutioner och både nationella och lokala maktcentra infiltrerats av den organiserade brottsligheten. Mexikanska och colombianska narkotikakarteller utnyttjar den guatemalanska djungeln för att smyga in små plan med narkotika. Verksamheten pågår i hela Centralamerika, men det är främst i Guatemala, grannland till Mexiko, som kartellerna mutat sig in i bland politikerna.

Flera undersökningar gör gällande att Guatemala plågas av väl organiserade och beväpnade grupper med kopplingar till polisen, militären, näringslivet och framför allt de konservativa krafter som styrde landet med en järnhand till en bit in på 1990-talet. Själv intervjuade jag inför Coloms tillträde i januari 2008 hans närmaste medarbetare och valgeneral, Carlos Quintanilla.

Quintanilla ledde inte bara ett av Guatemalas största privata säkerhetsföretag, han utsågs även av Colom till att sköta presidentens personliga säkerhet. Bara ett par månader senare visade det sig att hela Coloms arbetsrum var buggat. Spåren ledde till Quintanilla, som naturligtvis redan flytt scenen. Betald av kriminella hade han placerat ut utrustningen hos sin nära vän och chef. Efter ett par månader på flykt dök han oväntat upp och fängslades.

Coloms företrädare Oscar Berger plågades även han av korruption högt upp i staten. Flera polischefer och poliser inom narkotikapolisen fick under hans mandatperiod sparken och fängslades för korruption och mord. I februari 2007 mördades tre salvadoranska parlamentariker i Guatemala. Mördarna visade sig vara fyra poliser som i sin tur mördades under ett upplopp i fängelset där de satt häktade.

Med hjälp av USA:s federala polis lyckades den guatemalanska polisen spåra flera samtal från polisernas mobiltelefoner till den gautemalanska parlamentarikern Manuel Castillo och en grupp narkotikasmugglare från Castillos hemkommun Jalpatagua, i Jutiapa. Det visade sig också finnas klara samband mellan narkotikasmugglarna och Castillo. Innan det stod klart att Castillo var inblandad hade han tillträtt som borgmästare i Jutiapa, ett ämbete han fortfarande åtnjuter i väntan på domslut.

Tillsammans med Quintanillas avlyssning är kanske Castillos kontakter med narkotikamugglare och korrupta poliser det mest konkreta beviset på hur narkotikakartellernas tentakler nått långt in i den guatemalanska statsapparaten. Den nu sparkade högsta polischefen Baltazar Gómez och chefen för narkotikapolisen, Nelly de Bonilla, är ytterligare bevis då de står anklagade för att vetat om och inte agerat på det faktum att flera korrupta narkotikapoliser mördat kollegor som funnit närmare 600 granater och 5 000 kulor till automatgevär, flera fyrhjulsdrivna jeepar som tillhörde de korrupta poliserna. Tack vare registreringsnumrena på bilarna kunde även en linje dras mellan de korrupta poliserna och den mexikanska Gulfkartellen väpnade gren Los Zetas, som bland annat förvandlat norra Mexiko till en krigszon.

Ännu ett bevis på sambandet mellan den organiserade brottsligheten, polisen och militären är det faktum att sex av tio personer som är inblandade på mordet på den guatemalanska advokaten Rodrigo Rosenberg förra året alla varit poliser eller militärer. Vid tiden för mordet arbetade de för en grupp som ägnade sig åt beställningsmord och narkotikasmuggling.

Den nu sparkade polischefen Baltazar Gómez företrädare, Porfirio Pérez Paniagua, sparkades och greps i augusti förra året för att ha stulit narkotika 350 kg kokain och ännu mer narkotika till ett värde av 300 000 US dollar. Inrikesminister Raúl Velásquez fick sparken för att lagt ut ett kontrakt på inköp av bensin till polisen värd 5 miljoner US dollar till vänner och bekanta. Med honom fick hans viceminister med ansvar för säkerhetsfrågor Francisco Cuevas gå.

Cuevas i sin tur anklagar sin företrädare på posten, den tidigare polischefen Marlene Blanco, för att ha känt till och inte stoppat två dödspatruller som verkat inom polisen, något som även Colom ska ha vetat om. Blanco var viceminister med ansvar för säkerhetsfrågor till bara för två veckor, men avgick sedan hennes livvakter anklagats för mord.

Inrikesminister Velásquez företrädare Salvador Gándara fick sparken i juli förra året då Colom inte ansåg att han visat tillräckligt med resultat. Tidigare i februari fick jordbruks- och utbildningsministrarna också gå. Jordbruksministern anklagas för korruption vid inköp av gödsel. Det var Coloms tredje minister på posten. Utbildningsministern var den andra och båda fick gå på grund av oklarheter kring det staliga programmet Mifapro som leds av Coloms hustru Sandra Torres de Colom.

Mifapro ska ge bidrag åt fattiga för att öka tillgången till hälsa och utbildning. Programmet har kritiserats för att inte offentliggöra varken budget eller vilka som får bidragen. Ingen av de två utbildningsministrarna ville offentliggöra uppgifterna varför den första avgick och den andra nu fick sparken av landets konstitutionsdomstol som beordrat regeringen att offentliggöra alla uppgifter kring Mifapro.

Ett svagt ljus av hopp i eländet är det faktum att fallen trots allt uppmärksammas, brottslingarna grips och/eller får sparken. Den av bland annat Sverige finansierade FN-styrda kommissionen mot straffrihet i Guatemala (CICIG) har också lyckats reda ut flera fall av mord och korruption. Den kanske största skalpen är gripandet av den tidigare presidenten Alfonso Portillo för korruption.

I oktober förra året lyckades CICIG även övertyga kongressen att byta ut tre av de 13 domare man förslagit till konstitutionsdomstolen. Enligt CICIG hade sex av de föreslagna domarna ett brottsligt förflutet, varför att tre av dem byttes ut får ses som en delseger. Värt att notera är dock att tre av de 13 nuvarande domarna i landets konstitutionsdomstol, enligt CICIG, kan misstänkas för samarbete med den organiserade brottsligheten.

Förra året dömdes också en militär till 150 års fängelse för mord och brott mot mänskligheten under inbördeskriget 1960-1996. Den första domen av sitt slag i Guatemala.

«
»

En kommentar, RSS

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.