Vågar FN välja en kvinna?

När FN:s säkerhetsråd i juli inleder arbetet med att hitta en ny generalsekreterare rullar det politiska spelets maskineri och kohandel igång. Traditionellt avgörs valet av säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar bakom lyckta dörrar, men i år har generalförsamlingen fått mer att säga till om. Nu undrar alla – vågar de välja en kvinna?

Över en kaffe i Stockholm, via Skype från Génève, i vimlet på FN:s världshumanitära toppmöte i Istanbul är budskapet från de FN-svenskar, som OmVärlden talat med detsamma: FN:s nuvarande generalsekreterare Ban Ki-moon har under sina tio år på posten varit en rätt beige figur.

Den reformprocess som inleddes före Ban Ki-moon har under hans tid avstannat. Istället har kritiken mot FN vuxit. Världens väpnade konflikter drar ut allt mer på tiden, 65 miljoner människor befinner sig på flykt och 125 miljoner är i akut behov av nödhjälp. FN som en gång skapades för att lindra nöden i världen tycks helt handlingsförlamat.

Enligt den svenska FN-diplomaten Anders Kompass beror FN:s låsning i mångt och mycket på chefernas brist på etik och moral. Svenskan Yasmine Sherif, som jobbat 25 år inom FN, menar att många av FN:s anställda saknar förmåga att känna empati.

Yasmine Sherif talar om FN-anställda som sitter och knappar på sina datorer på autopilot. När Anders Kompass chefer inte agerade på rapporter om fredsbevarande soldaters sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken tog han saken i egna händer och offentliggjorde uppgifterna. För det straffades han med avstängning, frystes ut och pekades ut som skyldig till att barnen försatts i än större fara. Cheferna tvådde sina händer.

En av de chefer, som enligt en oberoende utredning bidrog till avstängningen, var Ban Ki-moons stabschef, Susana Malcorra.Hon är idag utrikesminister i Argentina och en av de hetaste kandidaterna till att bli FN:s generalsekreterare.

Läs hela analysen och vilka favoriterna till posten är, på OmVärlden

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.