”Korruption kräver att någon betalar mutorna”

I oktober i år utnämnde organisationen Transperancy International Haiti till världens mest korrupta land. Landet är också det fattigaste på det västra halvklotet och de sista åren har väpnade uppror avlöst varandra, men det har inte hindrat Peter Öström, svensk småföretagare i Haiti.

Att Peters företag Alutechnique tillverkar fönster och dörrar med aluminiumramar framgår redan vid entrén till fabriken. Här står ett lusthus gjort av glas och aluminum. Ingången till fabrikens kontorsdel är tillverkad av samma produkter.

Peter och hans haitiska fru, Marie Lucie, har haft företaget ihop i ett år. För tillfället ligger det i en fabrikslokal i en industripark strax intill huvudstaden Port au Princes flygplats. Parken rymmer 50 fabrikslokaler på vardera 3 000 kvadratmeter. Tanken är att 700 anställda ska kunna arbeta i varje lokal. Alutechnique har 20 anställda.

Marie Lucies egna företag, INTESA, som tillverkar flytande tvättmedel ligger i samma lokal som Alutechnique. INTESA sysselsätter 15 personer. Paret visar stolt runt, men påpekar att de håller på att bygga en egen lokal, utanför stan. Det har blivit för dyrt i industriparken.

– Förut tillverkades alla basebollar till den amerikanska baseballigan här, men nu har tillverkarna stuckit till Costa Rica, säger Peter. Det är ju så med de här sammansättningsfabrikerna. De flyttar hela tiden mellan olika länder. Om jag satt i Haitis regering skulle jag satsa på min och min frus typ av företag. De kan ge fler inkomster och på sikt exportinkomster och större sysselsättning.

Ett annat grannföretag sydde kläder åt Walt Disney. Den verksamheten har också flyttat, men en leverantör till den amerikanska stormarknadskedjan Wal-Mart finns kvar. Många av lokalerna används idag som lager istället för produktionsändamål. I en lokal förvarade den tidigare presidenten Jean Bertrand Aristide ris.

– Aristide hade en egen hjälporganisation som skulle ge ris till behövande, men han tog in mer än vad som delades ut, säger Peter. Överskottet förvarade han här för att sälja vidare med vinst.

En vinst som han behöll själv. Ett bevis på korruptionen i landet. Haiti är också känt som transitland för narkotika på väg från Sydamerika till USA, med delar av den haitiska regeringens goda minne. Peter förnekar inte det, men påpekar att korruption finns i alla länder.

– Korruption kräver att någon betalar mutorna. Man kan betala någon för att slippa betala skatt, men till slut har man betalat lika mycket som om man betalat skatt fast man inte har de rättigheter som en skattebetalare har.

Peter har varit verksam i Haiti i tolv år och känner till landets lagar och förordningar. Det är lätt för en utlänning att få arbetstillstånd. Arbetarna skyddas av en väl utvecklad arbetslagstiftning och Peter betalar sina anställda dubbelt så mycket som den lagstadgade minimilönen.

Över en drink på en klubb senare på kvällen konstaterar Peter att ”if you pay them peanuts you get monkeys.” Varför ska man inte betala folk bra, undrar han. I längden lönar det sig. Medan en sval havsbris drar in över bergssluttningar som reser sig över huvudstaden står det snart klart att Peter tror stenhårt på Haiti:

– Haiti har en enorm potential och folket många drömmar, men inga pengar att uppfylla dem med. Landet har åtta miljoner invånare och en köpkraft som Norrköping, men befolkningen växer och människor kommer inte att lägga sig ner och dö. De måste leva.

Idag har Haiti knappt någon exportindustri alls. Att satsa på sammansättningsfabriker är ingen långsiktig lösning. Det skapar arbetstillfällen, men lönerna är låga och ägarna är ofta skattebefriade. Enligt Peter är en del av lösningen småföretagare som han själv och hans fru.

Enkel företagsidé i osäkert land

Alutechniques affärsidé är enkel. Inget hus i Haiti är det andra likt. Alla ritas separat och det finns inga standardmått på fönster och dörrar. Därför måste de specialtillverkas inför varje husbygge. Under sitt första år har Alutechnique haft en omsättning på 350 till 450 000 kronor i månaden.

Målsättningen är att Alutechnique ska dra in runt sju till tio miljoner kronor per år. I förlängningen kan produkterna gå på export, vilket då skulle skapa fler arbetstillfällen. Idag bor de flesta av kunderna i området kring Petionville, en förort på bergssluttningen ovanför Port au Prince.

I och kring Petionville lever de mer köpstarka haitierna, däribland Peter. Han och hans fru har byggt ett eget hus här, med vacker utsikt över huvudstaden och havet.

Problemet är säkerheten. För är det något som Peter menar är ett hinder för utländska investerare så är det hotet om våld:

– Folk blir kidnappade, rånade och mördade här, säger Peter. Antalet potentiella kidnappningsoffer är få och jag är naturligtvis en av dem. Vi åker alltid tillsammans, min fru och jag och så har vi hundar. Chefen för Texaco bor själv här. Hans fru bor i Florida för säkerhets skull.

Säkerhetsproblemet går ut över fritiden. Haiti erbjuder vackra stränder, men turismen är slagen i spillror så istället åker Peter och Marie Lucie till Dominikanska republiken på längre weekendresor. Peter spelar ibland golf på en klubb i Petionville.

– Haitis bästa bana, men den sämsta jag någonsin spelat på, skrattar Peter.

Nyligen köpte paret ett hus i Sverige, i Åtvidaberg, för att kunna tillbringa lite mer tid i Sverige. De har inte varit så mycket i Sverige tidigare, men hoppas kunna åka dit fler gånger nu.

Fakta/Peter Öström

Peter Öström är 56 år. Han föddes i Fårösund, på Gotland, men växte upp i Uddevalla. Han började jobba inom shippingbranschen och hamnade så småningom på dåvarande Cementa, sedemera Scancem (idag uppköpt av tyska Heidelberg Cement). På 1980-talet flyttade han till Florida och hade hand om shippingen till USAs östkust och Karibien. År 1991 bildade han Western Cement (WC) tillsammans med Peter Krokstedt (Exportdirektör för Caribbean Cement, på Jamaica), med Boliden som huvudägare. Peter och Peter sade upp sig från sina jobb och ägnade sig på heltid åt försäljning av vitcement, ris, socker, mjöl och andra varor i Karibien. Peter Öström flyttade till Haiti 1992 för att överse bolagets investeringar i landet. Två år senare gifte han sig med Marie Lucie, som flyttat hem efter flera år som kemiingenjör på Procter & Gamble i USA. I samband med privatiseringen av det statliga haitiska cementbolaget, Ciment d´Haiti, köpte Peter och Peter in sig som en av tre delägare tillsammans med en haitisk familj, under namnet Compagnie Nationale de Ciment SA (CNC). Sedan 2003 ägnar sig Peter på heltid åt Alutechnique, men både WC och CNC finns kvar. Peter Krokstedt bor i Florida.

Fakta/Haiti

Haiti ligger, tillsammans med Dominkanska Republiken, på ön Hispaniola, i Karibien. Av de ungefär åtta miljoner invånarna lever 80 procent i fattigdom.

År 1804 kastade de afrikanska slavarna ut de franska kolonisatörerna och skapade Haiti. 1900-talet präglades av en amerikansk ockupation 1915-1934 och diktaturen under Francois och Jean-Claude Duvalier (Papa och Baby Doc) 1957-1986.

År 1991 valdes den katolska prästen Jean Bertrand Aristide till president i landets första fria val. Efter ett år störtades han av en militärjunta.

År 1994 invarderade USA landet och återinsatte Aristide som president.

Den haitiska armén upplöstes. Ett år senare valdes René Preval till president eftersom Aristide inte kunde sitta två perioder i rad.

I valet år 2000 återvaldes Aristide igen, men på grund av misstankar om valfusk drogs allt internationellt bistånd till landet in. Både det internationella samfundet och den politiska oppostionen krävde nya val.

I januari och februari i år tog rebeller till vapen mot regeringen. Amerikanska och franska militära styrkor tog kontroll över landet igen. Aristide tvingades i landsflykt, en interimregering tillsattes och stora delar av poliskåren upplöstes.

I juli kom det internationella samfundet överens om att ge Haiti över nio miljarder kronor i bistånd. Nästa år ska val hållas igen. Tills dess ska säkerheten skötas av FN-trupper, som också ska utbilda en ny poliskår.

Såld till Göterborgs-Posten i november 2004, men aldrig publicerad

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.