Svensk vapenexport kritiseras i global hållbarhetsrapport

Inför G20-mötet slår en ny rapport fast att världens rika länder gör för stora avtryck i fattigare länder i form av klimatförändringar, miljöförstöring, dåliga arbetsförhållanden och bristande säkerhet. Sveriges vapenexport motverkar till exempel ökad säkerhet i världen.

– Om en hållbar utveckling ska bli verklighet för alla måste länder som Sverige och Tyskland ta ett större ansvar för de avtryck som vi lämnar i andra länder, säger en av rapportförfattarna, Aart De Geus från Bertelmanns-Stiftung, till DN Global utveckling.

När de två ansedda organisationerna Bertlmanns-Stiftung och Sustainable Development Solutions Network (SDSN) för andra året i rad släpper sin rapport kring hur väl världens länder lever upp till FN:s 17 globala utvecklingsmål hamnar Sverige återigen på första plats.

Det innebär i korthet att inget annat land i världen ligger bättre till för att uppnå målen i det som kallas Agenda 2030, där bland annat hunger och fattigdom ska vara utrotade till år 2030 samtidigt som världen ska vara mer jämställd och utbildning och hälsa bättre globalt sett.

Årets rapport släpps i anslutning till att ledarna för G20-länderna möts i Hamburg 7-8 juli för att diskutera bland annat hållbar utveckling. Cheferna för både Bertelsmann-Stiftung och SDSN, Aart De Geus och Jeffrey Sachs, betonar att om världen tillsammans ska uppnå FN-målen om en hållbar utveckling för alla måste världens rika länder sluta fokusera på sig själva.

– Ta Sverige till exempel. Ni gör bra ifrån er, men ni har långt ifrån uppnått målen. Det finns en rad mål som Sverige måste jobba mycket mer med. Ni borde också ta ett större ansvar för att dela med er av era erfarenheter till andra som inte nått lika långt. Som en av de ledande nationerna borde Sverige ta en större ledarroll och inspirera arbetet med hållbar utveckling i den internationella debatten, säger Aart De Gues när DN Global Utveckling träffar honom inför rapportsläppet.

Ur rapporten lyfter Aart De Gues särskilt övervikten som ett problem i den svenska befolkningen. Han menar att det förvånar något, eftersom Sverige i övrigt utger sig för att vara ett land som tar befolkningens hälsa på största allvar.

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter Global Utveckling

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.