När allmänheten får säga sitt om svenska myndigheters hållbarhetsarbete hamnar biståndsmyndigheten Sida bland de tio sämsta. Detta trots att myndigheten dagligen jobbar med hållbar utveckling.
– De flesta människor sätter likhetstecken mellan hållbarhet och miljö, men hållbarhet inkluderar även social och ekonomisk hållbarhet och vi jobbar med alla tre, säger Sidas nya generaldirektör Carin Jämtin.
DN Global Utveckling har träffat henne för en längre intervju om Sida, bistånd, hållbarhet, utvecklingspolitik – och om att sitta med i Augustprisjuryn.
Kort innan intervjun med Sidas nya generaldirektör Carin Jämtin ska äga rum dyker en ny rapport upp, där Stockholms universitet låtit 5.000 svenskar svara på hur de ser på 37 svenska myndigheters hållbarhetsarbete.
Enligt rapporten hyser det svenska folket ett högt förtroende för Konsumentverkets och SMHI:s hållbarhetsarbete. Även Naturvårdsverket, Statistiska centralbyrån och Försvarsmakten får bra betyg.
Förtroendet för Sida är mycket lägre. Myndigheten hamnar först på plats 28 med ett förtroende på 53 procent – trots att Sida sedan förra året har regeringens uppdrag att leda ett 40-tal svenska myndigheters arbete med FN:s globala hållbarhetsagenda, Agenda 2030.
Carin Jämtin tar emot i ett konferensrum på översta våning på Sida. Strax intill ligger det öppna kontorslandskap där hon har sitt skrivbord. Hon har inte hunnit läsa rapporten från Stockholms universitet, men tycker inte att det är så konstigt att Sida hamnar långt ner på listan.
– Vi har en generell utmaning i Sverige, att komma ihåg att hållbarhet består av tre delar. De är miljö, sociala frågor och ekonomi. De flesta människor sätter ett likhetstecken mellan hållbarhet och miljö, men det handlar om så mycket mer, säger Carin Jämtin.
– Här på Sida jobbar vi med att skapa fler arbetstillfällen och bättre finansiella system, som är ekonomisk hållbarhet, och vi jobbar med utbildning och kvinnors rättigheter, som är social hållbarhet, och så jobbar vi med klimat- och miljöfrågor, som handlar om miljömässig hållbarhet.
Läs hela intervjun på Dagens Nyheter Global Utveckling