Hållbart pensionsbolag vill se tuffare klimatlagar

Staffan Hansén

Medan många företag protesterar mot hårdare lagstiftning på klimatområdet, som den nya flygskatten, vill pensionsbolaget SPP:s vd Staffan Hansén att regeringen ska göra mer. Han nämner den nya klimatlagen som ett positivt exempel.
– Den är fantastisk och innebär att de företag som inte driver på för att uppnå klimatmålet kommer att utsättas för högre skattetryck, säger Staffan Hansén till DN Global Utveckling.

Pensionsbolaget SPP har för andra året i rad utsetts till det mest hållbara pensionsbolaget i – inte bara i Sverige, utan i världen. Detta enligt den amerikanska finanstidskriften Corporate Knights.

SPP:s vd Staffan Hansén menar att titeln är resultatet av många års arbete. Han vill samtidigt att fler kapitalförvaltare och pensionsbolag investerar i hållbara företag, förklarar han när vi tas emot i en soffgrupp på SPP:s kontor intill Stockholms centralstation. Utanför de stora fönstren försvinner Mälaren bort förbi Stadshuset, under Västerbron och inåt landet. 

Det har bara gått några månader sedan Sveriges nya klimatlag trädde i kraft, men Staffan Hansén hyllar den redan som en framgång.

Det är, enligt honom, ett initiativ som kommer att leda till förändringar inte bara för svenska företag och kampen att stoppa klimatförändringarna. Lagen kommer också att öka svenskarnas medvetenhet om vikten av ett mer aktivt hållbarhetsarbete, menar han.

– Klimatlagen är väldigt ambitiös. Om svensk industri, transportsektorn, energiproduktionen, alla bostäder och jordbruket ska minska sina utsläpp med 63 procent till år 2030 kan vi inte fortsätta som vanligt. Man har öppnat dörrarna för att beskatta allting som driver arbetet mot klimatmålet åt fel håll. De bolag som inte fasar in sin verksamhet i klimatarbetet kommer att utsättas för ett högre skattetryck, säger Staffan Hansén.

För drygt ett år sedan utsågs SPP:s ägare, norska Storebrand, till världens mest hållbara försäkringsbolag när den amerikanska tidskriften Corporate Knights publicerade sin årliga lista över världen hundra mest hållbara företag i samband med World Economic Forum i Davos.

Totalt sett kom de på andra plats i världen när alla branscher läggs samman. Året innan hade Storebrand/SPP hamnat på 24:e plats.

I år halkade de ner till plats 38 på den samlade topplistan, men är fortfarande världens mest hållbara bolag inom kategorin försäkringar.

I slutet av förra året kammade SPP traditionsenligt också hem förstaplaceringen i försäkringsförmedlaren Max Matthiesens årliga mätning av Sveriges mest hållbara pensionsbolag. Även försäkringsförmedlaren Söderberg & Partners rankar sedan flera år SPP som ett av de mest hållbara pensionsbolagen i Sverige.

Staffan Hansén säger sig vara ödmjuk inför placeringarna.

– Det är klart vi är stolta och glada, men att vinna de här titlarna är inte ett resultat av en treårsplan, utan ett resultat av mer än 20 års arbete, säger han.

Norska Storebrand har jobbat med hållbara investeringar sedan 1995. När koncernen köpte SPP 2007 inleddes ett arbete för att stärka även det svenska bolagets hållbarhetsprofil.

Staffan Hansén funderar inte så mycket på varför inte andra gjort likadant, men han är helt övertygad om att om inte fler företag, kapitalinvesterare och pensionsbolag börjar tänka som SPP kommer världens länder aldrig uppnå det klimatavtal som de kom överens om i Paris 2015.

– Alla kommer till slut att drivas till att göra mer. Det måste vi, om vi ska uppnå klimatmålet med bara två graders temperaturförändring. Det är därför som klimatlagen är så fantastisk, för regeringen har så klart en jätteviktig roll i att driva på, men jag skulle också gärna se mer incitament, i motsats till straff, om man inte gör tillräckligt, säger Staffan Hansén.

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter Global Utveckling

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.