Ex-ministern får rätt i kritik av regeringens hållbarhetsarbete

Före detta framtidsministern Kristina Persson (S) kritiserade nyligen regeringen för att jobba i stuprör och inte klara långsiktig problemhantering.

Nu får hon stöd i en ny rapport som hävdar att regeringskansliet lider av samordningsproblem, något som också försvårar arbetet med att genomföra FN:s hållbara utvecklingsmål i Sverige.

Ansvaret för den svenska politiken för global utveckling borde flyttas från Utrikesdepartementet till Statsrådsberedningen, för att bättre kunna lösa de intressekonflikter som uppstår när olika politiska mål krockar. Det menar författarna bakom en ny rapport från EBA, Expertgruppen för biståndsanalys.

I dag saknas enligt rapportförfattarna både motivation och förståelse mellan de olika departementen om hur regeringen bäst ska gynna en hållbar utveckling i världen. Dessutom saknas det instruktioner kring hur olika målkonflikter ska lösas.

Hur ska till exempel betydelsen av arbetstillfällen i svensk vapenindustri vägas mot risken för att förlänga konflikter, med ökad fattigdom och migration som effekt, på grund av vapenexport.

Kritiken som framförs i EBA-rapporten stämmer väl överens med det förra framtidsministern Kristina Persson framförde i en debattartikel i DN förra veckan.

Läs hela artikeln på DN Global Utveckling

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.