Korruptionsbekämpare skulle bli president – tvingades fly för livet

Thelma Aldana

Hon har hyllats för sitt arbete mot korruption – och posten som Guatemalas nästa president var vikt åt henne. Men efter konkreta mordhot tvingades Thelma Aldana att fly landet.

 Hon minns tillbaka till den 10 mars, då hon träffade USA:s federala narkotikapolis DEA. De levererade dråpslagsbeskedet: Parlamentsledamoten och presidentkandidaten Mario Estrada planerar att mörda henne. 

– Jag valde att lämna landet. I Guatemala är jag inte säker, säger Thelma Aldana. 

När SvD når henne på telefon inför valet i Guatemala den 16 juni befinner hon sig därför i grannlandet El Salvador. Härifrån har hon tvingats följa valupptakten i landsflykt, rädd för att fängslas eller mördas hemlandet. 

DEA grep Mario Estrada i Miami i mars och lade fram inspelade samtal mellan honom och representanter för den mexikanska knarkmaffian Sinaloakartellen. 

I samtalen lovar Mario Estrada kartellen fördelar om han vinner presidentvalet – mot att kartellen bidrar med tio miljoner dollar till hans kampanj. De diskuterar även vilka vapen som passar bäst för att göra sig av med Thelma Aldana. 

– De hade övervakat mig. Jag blev rädd och oroad, säger hon. 

Varken mordhotet eller landsflykten stoppade den förra riksåklagaren Aldana. Kort efter DEA:s avslöjande skrev hon officiellt in sig som kandidat i presidentvalet. Dagen efter fick hon höra att en domare lämnat in en häktningsorder där hon anklagades för att ha anställt och betalat ut lön åt en lärare för att ge fortbildningskurser åt åklagare. Utbildningarna ska sedan aldrig ha ägt rum varför domaren ansåg att Thelma Aldana gjort sig skyldig till skattefusk och förskingring. 

– Det handlar om falska anklagelser från personer som motarbetat mig och riksåklagarämbetet tidigare. Det räcker med att fråga någon av eleverna om de gick kurserna, säger Thelma Aldana. 

Med en häktningsorder hängande över huvudet valde Thelma Aldana att stanna i El Salvador, rädd inte bara för att dödas utan även för att gripas. Samtidigt inleddes valrörelsen i hemlandet. Hon ledde i de första opinionsmätningarna som gjordes i februari och blev även utnämnd som en av de mest 100 inflytelserika personerna i världen av tidningen Time. 

Men prognoserna var också ljusa för huvudkonkurrenterna Zury Ríos och Sandra Torres. 

– Zury Ríos är dotter till den tidigare diktatorn och för folkmord dömde generalen Efraín Ríos Montt. Enligt konstitutionen får ingen familjemedlem till en tidigare diktator ställa upp i val, men högsta domstolen fastslog att hon fick det ändå, säger Thelma Aldana. 

Sandra Torres var tidigare gift med landets president 2008– 2012, men har sedan dess försökt bli president på egen hand. I valet 2015 nådde hon den andra valomgången – i år betecknas hon som favoriten som kan gå hela vägen. 

Som riksåklagare presenterade Aldana förra året bevis för att Torres inför valet 2015 tagit emot närmare två miljoner oregistrerade dollar i kampanjbidrag, vilket är olagligt. Hon lade också fram bevis för att landets nuvarande president Jimmy Morales ska ha finansierat sin kampanj med en liknande summa oregistrerade pengar. 

– De är båda två del av de strukturer som med otillåtna medel lagt beslag på den guatemalanska staten, och nu gör allt för att behålla kontrollen och makten, säger Thelma Aldana. 

Bevisen mot Sandra Torres till trots skulle det dröja ett år innan den nya riksåklagaren öppnade en officiell utredning. När så skedde hade Torres bara en dag innan registrerat sig som presidentkandidat – vilket ger henne immunitet mot brottsutredningar. 

I mitten av maj prövade Guatemalas konstitutionsdomstol Torres, Aldanas och Ríos kandidaturer. Medan Aldana och Ríos stoppades från att delta lät domarna Sandra Torres hållas. Vilket innebär att varken Aldana eller Rios längre finns med som valbara presidentkandidater. 

– Det är så här en stat, som tagits över av kriminella grupper, fungerar. Personer som använt otillåtna medel för att finansiera sina kampanjer och haft kontakt med narkotikakarteller får ställa upp i presidentvalet, men en tidigare riksåklagare som kämpat mot korruption får det inte, säger Thelma Aldana. 

Hon fick förra året ta emot ett hedersomnämnande av Right Livelihood Award, i Stockholm för sin kamp mot korruptionen. Detta sedan hon som riksåklagare 2014–2018 fällt inte bara en sittande president och vicepresident, utan även flera andra politiker, statstjänstemän, åklagare och domare för korruption. 

Som riksåklagare hade Thelma Aldana hjälp av en internationell FN-kommission, CICIG, med uppgift att bekämpa straf.frihet i Guatemala. Sedan CICIG inrättades 2006 har kommissionen tillsammans med landets riksåklagare avslöjat 60 kriminella nätverk och lyckats få 310 personer fällda för korruption. Däribland bland andra president Jimmy Morales son och bror. 

CICIG har även presenterat bevis för att Sandra Torres redan i valet 2007 ska ha undanhållit vilka finansiärer som stödde hennes dåvarande makes presidentkandidatur. Det var då fortfarande lagligt att inte redovisa all finansiering, men utredningen gör gällande att både Sinaloakartellen och konkurrenten Las Zetas ska ha finansierat kampanjen. 

Aldana anser att Guatemalas väljare alltid har fått välja mellan dåliga alternativ. 

– I valet mellan Jimmy Morales och Sandra Torres i det förra valet framstod Morales som det näst sämsta valet, men nu har vi nått den absoluta botten. Det kan inte bli värre. Det sittande parlamentet är det sämsta vi någonsin haft. De har lagstiftat och försöker lagstifta för att behålla straffrihet så långt det bara går, säger Thelma Aldana. 

Jimmy Morales har utsett både CICIG och Thelma Aldana till sina fiender. Han har också sagt upp Guatemalas avtal med CICIG. Ingen av de kandidater som har möjlighet att bli landets nästa president är heller intresserad av att gå emot beslutet, trots att flera av CICIG:s största finansiärer fördömt uppsägningen, bland andra Sverige och EU. 

En av CICIG:s främsta försvarare är Sveriges ambassadör i Guatemala, Anders Kompass. Officiellt vill varken han, utrikesminister Margot Wallström (S) eller kabinettsekreterare Annika Söder uttala sig om valet. Kompass har tidigare uppgivit att CICIG är ”den kraftiga medicin” landet behöver för att göra upp med den utbredda korruptionen. 

Trots motgångar och landsflykten blickar Aldana framåt. 

– Jag tänker inte ge upp. Som parti fortsätter vi att driva vår kampanj i kommuner och till parlamentet. Vi kan fortfarande vinna där. 

Partiet Movimiento Semilla ställer upp med 27 kandidater till parlamentet och 12 kandidater till borgmästare i lika många kommuner. 

Fakta/Thelma Aldana prisades – avsatte presidenten

  • Right Livelihood-priset ges till människor och organisationer som juryn anser är modiga, har visioner och föregår med gott exempel för att lösa orsakerna till världens problem. 
  • Senast fick Thelma Aldana och Iván Velásquez hederspris för deras kamp mot korruptionen i Guatemala. 
  • Aldana och Velásquez, som har lett Åklagarmyndigheten i Guatemala och den FN-stödda Internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala (CICIG), tillhör världens mest framgångsrika på området, anser juryn. 
  • De båda institutionernas arbete har lett till över 300 fällande domar. Bland annat tvingades president Otto Pérez Molina avgå sedan brottssyndikat med band till regeringen avslöjades. 

Fakta/Korruption och svenskt bistånd

  • Guatemala är det fjärde mest korrupta på hela det västra halvklotet, enligt organisationen Transparency International. Närmare var femte ledamot i Guatemalas parlament är anklagad för korruption. 
  • I början av maj anklagade CICIG ytterligare en presidentkandidat i årets val, den sittande ekonomiministern och sex parlamentsledamöter för att 2012–2015 ha mutat 62 ledamöter i parlamentet med sammanlagt sju miljoner dollar. 
  • Sverige har de senaste tio åren gett mellan 177 och 261 miljoner kronor per år i bistånd till Guatemala. 

Artikeln publicerades ursprungligen i Svenska Dagbladet den 16 juni 2019.

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.