Konflikter att vänta efter Honduras val

När drygt hälften av rösterna i Honduras presidentval hade räknats igår kväll hade Juan Orlando Hérnandez, det konservativa Nationella partiets kandidat, fått 33 procent av rösterna. Xiomara Castro de Zelaya, kandidat för center-vänsterpartiet Libre, hade fått 28 procent.

Valmyndighetens resultat skiljer sig från Libre vallokalundersökningar som gav partiets egen kandidat segern. Efter att vallokalerna stängt i söndags kväll utnämnde sig också Xiomara Castro de Zelaya till segrare. Bara minuter efteråt gick valmyndigheten ut med en prognos bygd på den fjärdedel av rösterna som då räknats och gav det Nationella partiets kandidat segern med stor marginal.

Bakom Libre står den pacifistiska motståndsrörelsen, Nationella fronden för folkligt motstånd (FNRP), som bildades i juni 2009 efter att Manuel Zelaya då störtats i en statskupp. En av frontens ledare, och även kandidat till parlamentet för Libre, Juan Barahona gick under måndagen ut och sa att Castro de Zelayas rättmätiga seger skulle försvaras på gatorna med ”svett, blod och tårar”.

Libres ordförande, Manuel Zelaya, anklagade på en presskonferens regeringen och valmyndigheten för att stjäla segern från hans fru och sitt parti. Även han uppmanade till gatuprotester.

Rykten om valfusk cirkulerade, såsom att militärer ska ha rört sig inne i valllokaler, att valurnor med redna ifyllda röstsedlar hittats innan vallokalerna öppnats och attvalobservatörer ska ha hindrats i sitt arbete. Europeiska Unionens valobservatörer rapporterade om ett lugnt val och uppmanade alla kandidater till tålamod i väntan på de slutgiltiga resultaten.

Oron för oroligheter ökade under gårdagen och flera protester planerades.

Chefen för radiokanalen Radio Globo, David Romero, tror att en blodig konflikt är att vänta:

– Om Juan Orlando vinner tror jag att det kan bli inbördeskrig, sa han till SvD före valet.

Rafael Alegría, ledare för bonderörelsen Vía Campesina och parlamentskandidat för Libre tonar ner våldsamheterna, men menar att det nu gällande officiella valresultatet kan leda till svåra konflikter.

– Folk kommer inte sitta med armarna i kors.

Publicerad i Svenska Dagbladet 26 november 2013

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.