”Jag vill rädda naturen”

På Haiti huggs massor av träd ner för att folket ska få mark att odla mat på. Nu finns det bara en enda skog kvar i landet. Där bor Eclesiaste Mardi, 12 år. Han vill bli agronom så att han kan rädda Haitis skog och jordbruk.

Här är andra delen i KP:s serie om framtidsdrömmar.

Eclesiastes hus ligger i utkanten av byn Thiotte, som ligger på sluttningarna av bergen där Forêt des Pins ligger. Forêt des Pins betyder Tallskogen. Det är Haitis sista skog. Tallarna sträcker sig högt mot skyn och på marken växer ormbunkar och kaktusar.

Från den gropiga grusvägen ser det ut som Eclesiaste hus ligger mitt i en fruktplantage. Runt huset växer höga bananträd och kaffebuskar med stora klasar av kaffebönor. Där inne bland träd och buskar bor familjens djur.

– Vi går upp klockan fyra varje morgon, säger Eclesiaste. När vi borstat tänderna tar jag och min storebror Michelet hand om djuren. Sedan gör vi läxorna och går till skolan.

Eclesiaste gillar att ta hand om djuren. Familjen har getter, grisar, en ko, en mula och några höns. Pappa Michel jobbar på kaffekooperativet och mamma Etilia köper och säljer varor på marknaden. Ibland hjälper Eclesiaste sin pappa att plocka kaffe eller att jobba på familjens åker.

Skolan börjar efter lunch

– När jag blir stor vill jag bli agronom, säger Eclesiaste. Då kan jag tjäna pengar så att familjen kan få det bättre. Jag kan också utveckla kooperativet. Jag vill hjälpa till att göra Haitis natur och jordbruk bättre.

Nu går Eclesiaste i sjunde klass. Han börjar i skolan klockan ett på eftermiddagen.

– Mina favoritämnen är engelska och spanska. Vi har inte så mycket tid att leka på de dagar vi går i skolan för då måste vi hjälpa till hemma. På helgerna träffar jag mina kompisar och spelar fotboll. Jag är forward i skollaget.

– Ibland går vi till morbror och tittar på tv, säger Eclesiaste. Vi har ingen tv. Hos morbor kan vi titta på fotboll. Roligast är när Ronaldo och Ronaldhino spelar. Fast karatefilmer är kul det med.

Eldar på gården

Eclesiaste visar sitt rum. Där står en stor säng och i ett snöre i taket hänger hans och Michelets kläder. De sover i samma säng. Resten av familjen sover i ett annat rum. Maten lagar de i en trädkoja på gården. Någon spis har de inte. De lagar mat över öppen eld. Det är vanligt i Haiti eftersom folk är så fattiga.

För bara 50 år sedan fanns de massor av skog och träd i Haiti. Idag finns bara en procent kvar. Invånarna i landet hugger ner skogen för att kunna göra träkol som de kan laga mat och värma sig med. Många hugger också ner träd för att använda jorden till odla mat.

För att Haiti inte ska förvandlas till en öken måste befolkningen sluta hugga ner träden. De måste plantera ny skog och driva ett jordbruk som ger folket mer mat och pengar. Det vet Eclesiaste. Det har han fått lära sig av pappa och i skolan.

– Det är därför jag vill bli agronom, säger Eclesiaste. Fotboll kan jag spela på fritiden. Pappa fick aldrig utbilda sig när han var liten. Han säger att om vi har drömmar så ska han hjälpa oss med dem.

Fakta/Eclesiaste

Namn: Eclesiaste Mardi

Ålder: 12 år

Familj: pappa Michel, mamma Etilia och åtta syskon

Bor: i Thiotte, i sydöstra Haiti

Favoritmat: ris med kyckling eller getkött

Favoritdryck: läsk och öl (dricker oftast vatten och kaffe)

Tittar på: karatefilmer och fotboll

Gör på fritiden: spelar fotboll

Fakta/Haiti

Haiti ligger på ön Hispaniola i Karibien. Det är det fattigaste landet på hela de västra halvklotet. Grannland är Dominikanska republiken.

Huvudstad: Port au Prince

Invånare: 8 miljoner, nästan lika många som i Sverige.

Spårk: Majoriteten talar kreol (en blandning av franska och västafrikanska språk). Tio procent talar franska.

Religion: Kristendom. Fyra femtedelar av människorna är är katoliker och en femtedel är protestanter. Nästan alla ber också voodoo-gudar. Voodoo är en blandning av västafrikanska naturreligioner och katolicism.

Kort historia: Haiti blev ett självständigt land 1804 när landets afrikanska slavar gjorde uppror mot de franska kolonisatörerna. Frankrike gav upp sin koloni och Haiti blev det första land i världen där slavarna tog makten. Mellan åren 1957 och 1986 styrdes landet av diktatorerna Francois och Jean-Claude Duvalier (Papa och Baby Doc).

År 1991 hade landet sina första fria val, men hela 90-talet präglades av militärkupper och en invasion av USA. År 2004 störtades presidenten igen. Landet har ingen armé eller poliskår längre. FN sköter idag säkerheten. I år, 2005, ska val hållas.

Publicerad i Kamratposten 4/2005

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.