Ingen ljusning för gängproblematiken i Centralamerika

De kriminella ungdomsgängen i Centralamerika blir större, starkare och våldsammare. Regeringarnas försök att ta i med hårdhandskarna har inte haft den effekt man hoppats på.

I oktober mejades 14 personer ner under en fotbollsmatch i San Pedro Sulas, Honduras. Månaden innan ska 15 personer ha skjutits till döds, i en drogrelaterad uppgörelse, i en skofabrik i samma stad.

Våldsspiralen i Mexiko, med knarkligor som skördar offer och poliskårer som avgår, har skildrats flitigt i medierna den senaste tiden. Men om situationen i Centralamerika skrivs betydligt mindre.

Läs hela artikeln och intervjun med mig på dn.se!

För den som vill veta mer kan jag också rekommendera en skrift jag skrivit på ämnet: ”Kriget mot maras – om ungdomsgäng i Centralamerika”, Världspolitikens dagsfrågor. Utgiven av Utrikespolitiska institutet, 2006.

«
»

2 Kommentarer, RSS

  1. Nils Dacke 06 november 2010 @ 9:55

    Felet är i huvudsak vår dvs vi i väst som dels genom kalla kriget och dess konsekvenser inte gjorde något åt de inbördeskrig som härjat i regionen och sedan nu genom kriget mot knarket som aldrig kan vinnas, ser till att smugglarmaffian alltid har mest pengar och det blir dom som styr över regeringarna i dessa länder. Situationen i centralamerika är mycket värre än i tex Mexico.

  2. Erik 06 november 2010 @ 12:49

    Jag håller helt med dig i din analys Nils. När Sverige och andra länder gick in för att jobba med freden och demokratin efter inbördeskrigen tog man aldrig hänsyn till de verkliga orsakerna bakom konflikterna. De ligger delvis kvar, ohanterade – jordfrågan, fattigdomen och den grupp människor i samhället som alltid skott sig på den stora majoriteten. För att komma tillrätta med detta krävs stora insatser på demokratiområdet, jordfördelningen och framför allt mot korruptionen. Situationen i Centralamerika är allvarlig och blir värre. Läget i Mexiko är lika allvarligt, men möjligen något annorlunda då kriget där faktiskt pågår mellan staten och narkotikakartellerna. I Centralalamerika förs kriget mellan staten och ungdomsgängen. Narkotikamaffiorna verkar fortfarande i skuggorna i Centralamerika. Det tråkiga är att om inte omvärlden tar detta problem på allvar sitter snart Centralamerikas befolkningar i en liknande situation som för bara 20-30 år sedan. USAs lösning är idag, som då, militär. Fruktansvärt!

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.