Honduras Sannings- och försoningskommission klar

I tisdags, den 13 april, skrev Honduras president Porfirio Lobo under en lag som ger den honduranska Sannings- och försoningskommissionen rätt att under åtta månader undersöka händelserna som ledde fram till statskuppen förra året, själva kuppen och månaderna därefter.

Kommissionen som egentligen skulle ha inlett sitt arbete långt tidigare är nu klar och kommer att som förutspått ledas av Guatemalas tidigare vicepresident och utrikesminister Eduardo Stein. Förutom Stein består kommissionen även av Julietta Castellanos, rektor för Honduras nationella universitet, hennes företrädare på posten, Jorge Omar Casco, den kanadensiska diplomaten och tidigare ambassadör på Kuba och i USA, Michael Kergin, och den peruanska juristen och tidigare ordföranden för Perus högsta domstol, María Amadilia Zavala Valladares.

Kommissionen kommer att under åtta månaders tid har fri tillgång till alla statliga honduranska institutioner och kunna intervjua vem de vill, utan hinder. Rapporten kommer efter publicering att förvaras inlåst utanför Honduras gränser fram till 2020. Först därefter kommer den att kunna läsas av allmänheten på Honduras kongressbibliotek.

Kommissionen kommer inte att, så som tidigare antyddes, lämna några rekommendationer på institutionella förändringar i Honduras.

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.