Biståndsminister skyller fruset bistånd på Sverige

Nicaragua anklagar Eva Zetterberg för att ligga bakom EU:s beslut

EU-kommissionens beslut att ställa in budgetstödet till Nicaraguas regering har gjort stor skada på landets statsbudget. Det säger Nicaraguas biståndsminister Valdrack Jaentschke och skyller beslutet på Sverige.

Det var på grund av valfusk i de nicaraguanska lokalvalen förra året som EU-kommissionen beslutade att frysa inne sitt budgetstöd på 64 miljoner dollar. Sverige å sin sida valde att avbryta sitt sektorstöd på 15 miljoner kronor. I en intervju med OmVärlden skyller Nicaraguas biståndsminister beslutet på Sveriges tidigare ambassadör Eva Zetterberg, tillika under en period 2007 ordförande i EU-ländernas ambassadörsgrupp.

– Hon gjorde stor skada när hon var ordförande i EU-gruppen, säger han.

2007 beslutade regeringen att fasa ut allt utvecklingsarbete till Nicaragua, som en konsekvens av Sidas strategi att fokusera på färre länder.

Det svenska utspelet sammanföll med Zetterbergs öppna kritik av den hårdföra abortlagstiftning som den då nyligen tillträdda sandinistregeringen infört. Och innan hon reste hem kritiserade hon också regeringen för auktoritära tendenser och försök att tysta kritik från det civila samhället.

Jaentschke antyder att Zetterbergs kritiska attityd legat till grund för att EU-kommissionen beslutade att frysa stödet för 2009. Ett beslut som han inte förstår.

– Att EU fryser sitt stöd på grund av ett uppfattningsproblem… Vem ska säga att det är EU som har rätt? Det finns ingen som kan säga att deras uppfattning är korrekt eller inkorrekt.

I maj i år beslutade den svenska regeringen att även stoppa sektorstödet till budgetposterna hälsa och jordbruk i Nicaragua. Beslutet innebär att utfasningen snabbas på och orsaken uppgavs vara ett missnöje med den politiska utvecklingen i landet.

Valdrack Jaentschke förstår inte beslutet:

– Till vilken domstol ska jag vända mig när Sverige beslutar sig för att avsluta sitt sektorsstöd? En av pelarna i Paris- och Accraagendorna är biståndets förutsägbarhet. Hur ska vi kunna planera om stöd som EU beslutat om 2007 fryses inne två år senare?

Att det skulle ha skett något större valfusk anser han inte stämmer.

– Vi har erkänt mindre valfusk i några valkretsar, men Herre Gud, vi talar om lokalval, om 153 av varandra oberoende lokalval i samhällen som i vissa fall består av 1 500 invånare. Det är omöjligt att genomföra ett valfusk på nationell nivå. Oppositionen säger att vi fuskade för att de inte vann.

Eva Zetterberg, numera ambassadör i Chile, säger att hon blir hon illa berörd av kritiken.

– Jaentschke tillmäter mig en större betydelse än vad jag haft, och i sak är det felaktigt. Jag är fortfarande kritisk mot abortlagstiftningen och har uttryckt viss kritik för auktoritära tendenser. Men jag verkade aktivt för att vi skulle ha kvar biståndet till Nicaragua, säger hon.

Publicerad i Omvärlden 5/2009

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.