Unga lär sig andra vägar än våld

Tisdagens val i Liberia var ett kliv på en lång väg tillbaka till fred och stabilitet i det lilla västafrikanska landet.

Mycket fokus har lagts på avväpning och att hjälpa flyktingar att återvända, men konflikthantering och traumabehandling är minst lika viktigt.

Två elever bråkar på Bassa High Schools skolgård i staden Buchanan, öster om huvudstaden Monrovia. De rycker i varandras kläder, kallar varandra fula namn och gårdsplanens rödbruna grus spritter kring deras fötter.

Två kompisar till bråkstakarna ingriper. Medan morgonens regntunga moln skingras skiljs de bråkande åt. Deras kompisar tar dem med till skolans medlare, ett par elever som efter träning i konflikthantering och icke-våld valts ut att reda ut sina skolkamraters trätor.

– Genom de kurser vi har fått har jag lärt mig att kommunicera med mina vänner på ett annat vis än tidigare, berättar Benetta G. Kollie, 17 år och en av medlarna. Nu kan jag möta människor på ett annat sätt och vet lite mer om hur jag ska hantera mina och andras känslor.

Benetta G. Kollie lyckas reda ut bråket på skolgården. Bråkmakarna ber varandra om ursäkt och kramas.

Komma överens

– Eftersom vi själva är elever förstår vi bättre än vuxna andra elevers situation, säger Benetta G. Kollie. Viktigt att komma ihåg är också att det inte handlar om att ta reda på vem som har rätt eller fel, utan att komma överens och be om förlåtelse.

Utbildning i konflikthantering på Bassa High School är en del av ett projekt som drivits av organisationen Christian Health Association in Liberia (CHAL) sedan 1995. Projektet startades för att redan på skolnivå lära liberier att hantera konflikter. Detta var under en tid då inbördeskriget härjade som värst och många barn och ungdomar värvades för att slåss.

11 000 barnsoldater

Efter att inbördeskriget tog slut 2003 har 108 000 före detta rebeller och soldater, varav 11 000 barnsoldater avväpnats. De lever med fruktansvärda trauman och har växt upp med att lösa konflikter med våld.

Hundratusentals flyktingbarn känner inte heller till något annat sätt att hantera konflikter på. I ett gathörn i Tubmanburg, nordväst om Monrovia, står ett gäng unga killar och hänger. De överröstar varandra i försök att sälja kassetter med musik, handdukar, plasttofflor och läsk. Några verkar bara vara där i brist på annat att göra.

Tiden då de som tonåringar, höga på knark och alkohol, spridde död och förödelse över västra Liberia tycks avlägsen.

– Jag var 13 år när rebellerna värvade mig, säger S. Roland Toe, 22 år. Jag slogs för att få fred, mina vänner dog och jag var rädd nästan jämt, men nu är det över. Jag har min familj här och försöker sälja kassetter för att överleva.

För tre månader sedan avslutade S. Roland Toe och hans kompisar den traumabehandling som de fått genom Lutherska Världsförbundet (LWF) i Liberia. De är tacksamma och S. Roland Toe säger att om någon bråkar med honom idag pratar han med den personen eller går därifrån. Trots lugnet känner han sig ändå frustrerad. Förutom pengar för att han lämnade in sitt vapen lovades han yrkesutbildning, som ett stöd att återintegreras i samhället.

– Jag tjänar lite pengar till mat, men det räcker inte, säger S. Roland Toe. Vi borde få den hjälp som utlovats.

Kan bli kärnämne i skolan

Förutom LWF arbetar flera andra enskilda organisationer med traumabehandling och helande i Liberia. CHALs arbete med konflikthantering i skolan har också nått utbildningsministeriet. Chanserna är stora att konflikthantering blir ett kärnämne i den liberiska skolan, men om det inte samtidigt satsas på utbildning och arbete åt landets ungdomar kommer frustrerade unga män och kvinnor fortsätta att stå i landets gathörn i väntan på något att köpa mat för.

Många kandidater när Liberia går till val

Efter 14 år av inbördeskrig och två års väntan gick 1,3 miljoner registrerade liberiska väljare till valurnorna i tisdags.

De sista dagarna inför valet präglades landet av kampanjavslutningar med tiotusentals, ibland upp emot hundratusen, engagerade väljare på gatorna.

Världens bästa fotbollsspelare 1995, George Weah, avslutade sin valturné i lördags med en imponerande marsch från Monrovias fotbollsstadium till stadens centrum. Uppemot hundratusen människor tågade med sin hjälte till den scen där han lovade att som president lägga fokus på utbildning, hälsovård, försoning och infrastruktur.

Ungefär 80 procent av Liberias 3,4 miljoner invånare lever i extrem fattigdom och el-, telefon-, väg- och vattennäten är nästintill ickeexisterande eller mycket bristfälliga. Över en miljon av befolkningen har varit på flykt i närmare 14 år, många har inga hus att återvända till och deras åkermarker har för länge sedan vuxit över. Barnens skolor har endera förstörts eller står lärarlösa.

George Weah, med ett förflutet som fotbollspelare i bland annat Milan och Chelsea, är inte ensam om sina löften. Hans huvudmotståndare är Ellen Johnson-Sirleaf, som var finansminister i slutet av 1970-talet och har jobbat för bland annat Världsbanken och FNs utvecklingsorgan, UNDP.

Utöver George Weah och Ellen Johnson-Sirleaf har liberierna haft 20 andra presidentkandidater att välja mellan. Detta har förvirrat väljarna som känner till få av kandidaterna och knappt har sett alla mer än på bild.

– Det är första gången jag ska rösta, säger Estosa Saah, 18 år, en av 23 000 flyktingar i Salala, norr om Monrovia, som väntar på att få återvända hem. Det är alright, men det hade varit enklare om vi bara hade haft två eller tre kandidater att rösta på. Jag hoppas att vem som än vinner kan ge oss fred och inte stjäl för mycket.

Fakta

Inbördeskriget började 1989 när rebelledaren Charles Taylor gjorde uppror mot kuppmakaren Samuel Does regering. Doe avrättades i början av 1990-talet och efter en kortare fredsuppgörelse valdes Taylor till president i omdiskuterade val 1997.

Den interna väpnade konflikten fortsatte och kulminerade 2003 när LURD-gerillan omringade Monrovia och tvingade Taylor på flykt. Han lever idag i landsflykt i Nigeria och är efterlyst för 17 brott mot mänskligheten i kriget i Sierra Leone där han anklagas för att ha finansierat flera krigsförbrytelser.

CHAL och LWFs arbete med konflikthantering och traumabehandling finansieras av bland annat Svenska Kyrkans Mission, Lutherhjälpen och Sida. CHAL jobbar för närvarande i 45 skolor.

Förutom president valde liberierna den 11 oktober även senatorer och ledamöter till representanthuset. Får ingen av presidentkandidaterna mer än 50 procent går de två kandidater med flest antal röster vidare till en andra valomgång i november.

Publicerad i Kyrkans Tidning 13-19 oktober 2005

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.