”Fullständig jämställdhet kräver radikala förändringar”

En mer jämställd värld är ett av de 17 FN-mål för hållbar utveckling, som världens länder enats om i den gemensamma handlingsplanen Agenda 2030.
– Nu måste vi kämpa för att uppfylla målet, annars kommer vi inte uppnå Agenda 2030 överhuvudtaget, säger EU:s jämställdhetsambassadör Mara Marinaki.

I dag öppnar den svenska regeringens globala jämställdhetskonferens, Stockholm Forum on Gender Equality. Hundratals kvinnor – och ett mindre antal män – från fler än hundra länder samlas för att tala om hur kvinnors rättigheter kan stärkas.

Det sker bara en månad efter att alla världens länder träffats för att debattera samma sak vid den årliga möte om kvinnors rättigheter, The Commission on the Status of Women, vid FN i New York.

– Ju fler konferenser om detta, desto bättre. Budskapet behöver upprepas om och om igen. Vi har långt ifrån uppnått jämställdhet. Det finns fortfarande mycket att göra, till och med i länder som Sverige, Finland och Danmark, säger Mara Marinaki, EU:s jämställdhetsambassadör till DN Global utveckling.

Det är söndag och på scen sjunger jazzartisten Amanda Ginsburg ”Sakta vi gå genom stan”, av Monica Zetterlund. Biståndsmyndigheten Sidas centrala konferenssal fylls sakta på med kvinnor från jordens alla hörn.

Snart ska generaldirektör Carin Jämtin inviga en förkonferens till den jämställdhetskonferens som regeringen och Svenska institutet öppnar idag, måndag.

Mara Marinaki har precis anlänt. Hon är sedan två och ett halvt år EU-kommissionens särskilda rådgivare och ambassadör för jämställdhetsfrågor och kvinnor, fred och säkerhet. I förra veckan mötte hon Sveriges utrikesminister Margot Wallström i Berlin, där utrikesministern talade om hur sexuellt våld mot kvinnor i konflikter ska stoppas.

– Utrikesministern fick en fråga om hur Sverige ligger till i arbetet med jämställdhet och svarade att Sverige, trots mycket och hårt arbete, fortfarande behöver ta itu med våld mot kvinnor och bli bättre på att integrera kvinnor i beslutfattande, både inom näringslivet och politiken, säger Mara Marinaki.

Kvinnors delaktighet i politik och näringsliv mäts ofta i nummer och andelar. Till exempel ökar andelen kvinnor i världens parlament stadigt. Var fjärde parlamentariker i världen var förra året en kvinna, enligt Världsbanken. För tjugo år sen var bara var tionde parlamentariker kvinna.

– Men vi bör alla vara medvetna om att vi inte bara kan räkna delaktighet. Utan det handlar om meningsfull delaktighet. Bara för att numren jämnar ut sig på slutet kan vi inte rida som hjältar mot solnedgången, säger Mara Marinaki.

Som exempel på det arbete som kvarstår att göra tar Mara Marinaki Istanbulkonventionen mot våld mot kvinnor och våld i hemmet, som flera länder inom EU ännu inte skrivit under. Nu senast var det Kroatien och inom kort, erfar Mara Marinaki, kommer även Grekland att skriva på.

Som ambassadör är det viktigt för Mara Marinaki att kunna tala utifrån det faktum att de länder hon representerar lever upp till det som hon reser runt i världen och predikar, som hon själv säger.

– Ska vi uppnå en global hållbar utveckling, som FN:s Agenda 2030 slår fast, måste vi införa inkluderande och fredliga samhällen där kvinnor får vara med på samma villkor som alla andra. Det var långt ifrån självklart att vi ens skulle få in ett särskilt jämställdhetsmål i Agenda 2030, men många tycks idag ha glömt bort hur hårt vi slet för det. Nu måste vi kämpa för att uppfylla målet, annars kommer vi inte uppnå Agenda 2030 överhuvudtaget, säger Mara Marinaki.

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter Global Utveckling

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.