Podden Utvecklingssamtalet var inte först, men efterlängtad

I samband med att jag var med och digitaliserade tidningen OmVärlden förra året, skapade redaktionen tillsammans med Poddradiohuset podden Utvecklingssamtalet. Tanken var att fördjupa samtalet om utvecklingsfrågor och bistånd. Smalt, men efterlängtat.

OmVärlen var inte först. Bara en månad tidigare, i mars 2015 startade kommunikationsbyrån Global Reporting, med finansiellt stöd från biståndsorganisationen Union to Union, en podd om utvecklingspolitik. Och biståndsorganisationerna Erikshjälpen och Svenska FN-förbundet var igång och poddade redan 2014.

Att vi på OmVärldens redaktion 2015 bestämde oss för att satsa på en podd var en del av satsningen att digitalisera tidningen. Ägaren, Sida, hade lagt ner papperstidningen 2014, och ville se en enbart digital produkt. Tanken var att öka spridningen och nå fler, och framför allt yngre läsare. En podd om utvecklingspolitik kändes i det sammanhanget kanske inte som det mest effektiva sättet att nå ut bredare.

Podden Utvecklingssamtalet var nog heller aldrig tänkt att nå nya grupper av läsare och lyssnare, utan snarare att ge de mest trogna läsarna av OmVärlden och biståndsbranschen en möjlighet att fördjupa sig i olika ämnen. Titeln Utvecklingssamtalet skulle spegla just detta, att det handlade om ett samtal om utveckling, men också ett samtal där både de som pratade och lyssnade utvecklades.

Producent Lars Erlandsson, på Poddradiohuset, var en värdefull partner i produktionen. Tillsammans med honom satte vi tonen med en jingel som snarare skulle öka nyfikenheten än signalera seriositet och fördjupande samhällsjournalistik. Han lade ner mycket tid på att tillsammans med oss som ledde podden ta fram en bra introduktion till varje avsnitt. Introt skulle fungera som en slags ingress och ge lust att lyssna vidare.

Vi ville inte heller snuttifiera, utan ge varje ämne gott om tid. Vi siktade på 45 minuter, men landade ibland på över en timmes samtal och testade med bara 30 minuter. För att undvika för röriga samtal bjöd vi bara in två-tre gäster, men gärna med olika ingångar till ämnet. Någon debatt ville vi inte ha, utan att ett lugnt samtal. Alla kanske inte var överens, men det skulle gå att föra ett resonemang utan höjda röster eller att någon skulle tvingas ställas mot väggen.

Skeptikerna skakade på huvudet. Hur skulle vi få folk att lyssna 45 minuter om bistånd i flera olika avsnitt. Det visade sig ganska snart att suget fanns där ute. Första avsnittet, om feministisk utvecklingspolitik, med biståndsminister Isabella Lövin (Mp) och Moderaternas biståndspolitiska talesperson Sofia Arkelsten fick snabbt spridning och är än idag fortfarande det mest nedladdade avsnittet. Under förra året laddades det ner en handfull gånger varje vecka året ut.

Populära var även de avsnitt där OmVärldens tidigare chefredaktör Mats Sundgren grävde ner sig i gamla biståndsskandaler. Sida fyllde 50 år 2015 och Mats dök ner i Sveriges radios och Sveriges televisions arkiv för att hitta mediestormar kring biståndsprojekt i Etiopien, Tunisien och Guinea-Bissau. Populärast av dessa avsnitt var det som handlade om Bai Bang, i Vietnam, som även det laddades ner flera månader efter att det först publicerades.

Det var en av de saker som vi snart insåg var poddens stora förtjänster. Medan en digitalt publicerad artikel eller ett reportage lever några timmar eller i bästa fall ett par dagar på nätet, lever varje avsnitt av podden vidare under flera månader, kanske år. För varje nytt avsnitt upptäckte nya lyssnare de gamla avsnitten.

Ett par av de andra mer populära avsnitten var det om finansieringen av de nya globala utvecklingsmålen, Show me the money, och det om hur Sverige skulle möta den stora migrationen, En skicklig plan för att lösa flyktingkrisen. Även avsnitt sex, om sexuella och reproduktiva rättigheter inom biståndet har nått ut bra.

När vi tidigt en decembermorgon förra året spelade in avsnitt 20 var jag nöjd. Vi hade gjort 20 poddavsnitt om svensk utvecklingspolitik och antalet nedladdningar per avsnitt var då upp i 630. Vi hade också röstats fram, av lyssnarna själva, som en av Sveriges 15 bästa samhälls-, ekonomi- och nyhetspoddar.  Inte illa för en nördpodd.

Har ni inte lyssnat på Utvecklingssamtalet, rekommenderar jag det starkt.

Ni hittar alla avsnitt här!

Erikshjälpens podd, Biståndspodden, hittar ni här.

Svenska FN-förbundets podd, Världskoll (3 avsnitt 2014), hittar ni här.

Global podd, hittar ni här.

Även Rädda Barnen poddar, men inte om biståndsfrågor, utan talar i podden Mellan stolarna om barns situation i Sverige.

 

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.