”Jag fick ont i huvudet och magen av vattnet”

Med tropiska stormar kommer övervämningar och jordskred. Brunnar, vattendrag och floder slammar igen och förorenas. Ofta hittas lik och döda djur i anslutning till vattenkällor. Så var det i staden Gonaives, i Haiti, efter orkanen Jeanne i år. Då är tillgång till rent vatten en fråga om liv eller död.

De stora grabbarna spelar fotboll på Sankt Pauls katolska skolas asfalterade plan. Det är full fart, rop och svettiga kroppar som kämpar om bollen. Bakom ett av målen ligger en stor vattenlunga på en träplattform. Lungan rymmer 10 000 liter vatten.

Plattformen står på en och en halv meter höga ben, vilket gör att när någon vrider på kranen vid tappstället nedanför plattformen pressas vattnet i lungan ned till kranen av sig självt. Ibland bildas det en liten kö vid de sex kranarna. Då kan de väntande titta på fotbollsmatchen.

När Peterson Valmi, 10 år, kommer över huvudgatan i Gonaives är det ingen kö. Där står två flickor och fyller på hinkar som de ska bära hem. Peterson har bara med sig två mindre kärl. Han bryr sig inte om matchen. Han ser trött ut.

Lagar däck

Med de två fyllda kärlen vänder han om och går mot gatan. Vid gatkanten pågår en vild kommers. Här har några killar slagit upp sitt lilla företag. De lagar punkteringar och sådana är det gått om. Så som vägarna ser ut slits däcken snabbt ut här om kring. Flera av kunderna tillhör utländska biståndsorganisationer.

Gatan är vältrafikerad. Norrut kommer man till Cap Haitien, landets näst största stad, och söderut kommer man till Port au Prince, huvudstaden. Bilar tutar och står i, kryssar vilt om varandra. Stanken av avgaser blandas med lukten av skit och sump som ligger över Gonaives. Ingen har städat staden sedan orkanen drog fram.

Peterson lyckas ta sig över gatan ganska fort. Det ser ut som att han gjort detta förr. Kanske därför han är så uttråkad?

– Jag gör det här sex gånger om dagen, säger Peterson. Vi behöver vatten till matlagning och för att dricka.

Peterson går förbi bensinstationen. Någon har vält bensinpumparna. Kanske var det orkanen, men det kan lika gärna varit ilskna folkmassor i samband med det väpnade upproret mot regeringen som startade i Gonaives i februari 2004.

Huset är halvt raserat

Bakom stationen går Peterson förbi något som en gång varit ett garage. Idag är det en lerig gårdsplan med garagen fyllda av lera, skräp och rostiga bilvrak. Han går över ett berg av lera och sten, runt garaget och kommer ut på en gata kantad ännu mer lera och skräp. Här, i ett halvt raserat hus bor han.

– Vi hade vatten upp till taket och alla grejer vi hade försvann, säger Peterson. Mamma kan inte längre sälja några varor.

Petersons mamma, Antoniette, 45 år, brukade innan orkanen sälja varor på marknaden. Idag har hon ingen inkomst alls. Hon slår ut med händerna och stönar något om att räkningarna kommer ändå. Hyran ska betalas.

Utanför huset markerar ett bildäck en brunn. Brunnen är full av vatten, men det ser inte särskilt rent ut. Peterson berättar att brunnen slammade igen efter översvämningen, men att vattnet aldrig gått att dricka ändå.

– Förut fick vi gå till ett annat ställe och hämta drickvatten, men efter orkanen kommer det bara dåligt vatten där, säger Peterson. När jag drack det blev jag sjuk, fick ont i huvudet och i magen.

Döda djur förorenar vattnet

Då stora delar av området kring staden svämmade över förstördes tusentals hus. Ungefär 200 000 människor är hemlösa, över 1 500 dog och lika många saknas. Varje dag hittar befolkningen lik och döda djur, ofta i anslutning till vattendrag.

Sophämtningen i staden har aldrig fungerat heller och ett naturligt ställe att kasta skräp på är i diken och på platser utanför staden. När det regnar mycket dras allt skräp ned i vattendrag och brunnar. Det är därför inte konstigt att folk blir sjuka och dör för att de druckit vattnet i Gonaives.

FN och den haitiska staten räknar med att staden snart ska städas. Det pågår även flera projekt för att laga vattenledningar och göra rent brunnar, men så småningom kommer hjälporganisationerna att ta hem sina vattenlungor med rent vatten. Då är Gonaives invånare återigen hänvisade till det lokala vattnet.

Snart öppnar skolorna

– Om vi inte kan hitta vatten någon annanstans får vi köpa det på gatan, säger Antoniette. Vi kan köpa små halvliters påsar för 1,50 dollar styck. Det är dyrt, men vad ska vi göra?

Peterson är i alla fall glad att det finns rent vatten nu så att han inte blir sjuk, men han skulle gärna börja i skolan också. Skolorna har varit stängda, men ska snart öppnas igen.

– Då kan jag gå i skolan igen, säger Peterson. Där finns det också rent vatten.

Publicerad i Unicef idag 1/2005

«
»

Din e-postadress kommer ej att publiceras Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.